Overfaldet i moské med kniv og haveredskaber: Så mild er straffen

Tre teenagere og en 61-årig mands overfald på en 27-årig mand i en moské i København grænsede ifølge Retten på Frederiksberg til at være nødværge, og der er derfor udmålt forholdsvis milde straffe i sagen, oplyser specialanklager Søren Harbo til Ritzau.

Anklagemyndigheden havde rejst tiltale mod en af teenagerne for drabsforsøg, mens de øvrige var anklaget for grov vold i forbindelse med episoden, som udspillede sig en nat i marts i moskéen på Dorthevej i København.

Den 27-årige blev på en trappe overfaldet, holdt fast, slået med haveredskaber og stukket med en kniv. Det var en i dag 16-årig dreng, som stak.

Ifølge retten havde drengen ikke forsæt til at dræbe, og han idømmes alene for grov vold. Straffen lyder på et års fængsel. Halvdelen skal ikke afsones, men gøres betinget. Resten af straffen anses for afsonet med den tid, drengen har siddet varetægtsfængslet, fortæller Søren Harbo.

(Artiklen fortsætter under billedet)

De anholdte blev dengang ført væk i DNA-dragter.

De øvrige er idømt mellem to og fire måneders fængsel, delvist betingede domme, som anses for afsonede med den tid, som de tre har siddet varetægtsfængslet.

Den 27-årige mand ankom i moskéen natten til 2. marts. Det var ikke første gang, han var der, og han var ved tidligere lejligheder blevet bedt om at gå, blandt andet fordi han havde færdedes i kvindeafdelingen, og fordi han havde ødelagt nogle overvågningskameraer.

De tiltalte har under sagen sagt, at de handlede i nødværge, fordi de forsvarede sig mod manden, som angiveligt havde en kniv med, da han ankom den nat.

Men selv når man handler i nødværge, er der grænser for, hvor voldelig man må være, og overfaldet på den 27-årige var altså over grænsen vurderede retten.

Dog ikke mere, end at straffene i deres mildhed skulle afspejle, at sagen befinder sig i et juridisk grænseområde.

Den 27-årige mand, der i første omgang blev stukket ned og tæsket med haveredskaber i en moské, var senere ved at forbløde i sin hospitalsseng. Her rev han blandt andet en slange ud af sin hals.