Kamp om pladsen: Politikerne øjner stor stilling

Det ser ud til at blive et kampvalg, når Venstre skal finde sin spidskandidat til den kommende Region Østdanmark, som regeringen har foreslået i sit sundhedsudspil.

For Venstre-spidskandidaterne i de nuværende Region Hovedstaden og Region Sjælland, Maria Ladegaard og Camilla Hove Lund, har begge øjnene rettet mod den nye megaregion.

Det oplyser de i henholdsvis en kommentar til Ritzau og en pressemeddelelse.

‘Jeg er mest optaget af, hvordan vi stiller det stærkeste hold for Venstre. Det finder vi bedst ud af ved at drøfte det internt i partiet og ikke i pressen, indleder Maria Ladegaard sin skriftlige kommentar’.

‘Jeg kan dog bekræfte, at jeg går efter at blive Venstres spidskandidat for hele den nye Region Østdanmark og håber på baglandets opbakning til at påbegynde arbejdet med at tegne et tydeligt og liberalt Venstre op, så vælgerne ved, hvor de skal sætte deres kryds i 2025, siger hun videre’.

Maria Ladegaard blev i starten af september valgt som Venstres spidskandidat i Region Hovedstaden til regionalvalget i november 2025.

Hun har ikke tidligere været opstillet til et valg, men var formand for Venstres Ungdom fra 2021 til 2023. I dag er hun konsulent i kommunikationsbureauet Geelmuyden Kiese og medlem af Venstres forretningsudvalg.

Fra Region Sjælland får hun modstand fra Camilla Hove Lund, der de seneste 12 år har siddet i regionens regionsråd og samtidig er viceborgmester i Holbæk Kommune.

‘Jeg har siden 2023 været spidskandidat for Venstre i Region Sjælland – og nu, hvor sundhedsreformen betyder, at Region Sjælland og Region Hovedstaden skal fusioneres, går jeg efter at blive formand for regionsrådet i den kommende Region Østdanmark med 2,6 millioner indbyggere, siger Camilla Hove Lund i en pressemeddelelse’.

Også hos Socialdemokratiet, der har formandsposten i både Region Sjælland og Hovedstaden i dag, er der lagt op til kampvalg.

Nuværende regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Lars Gaardhøj, går efter samme post i Region Østdanmark. Det samme gør Torben Klitmøller Hollmann, der er spidskandidat i Region Sjælland.

Den varslede sammenlægning af Region Sjælland og Hovedstaden blev annonceret, da regeringen præsenterede sit sundhedsudspil onsdag.

Regeringen foreslår, at der afholdes valg til Region Østdanmark 18. november næste år, hvor der også afholdes kommunalvalg.

Det skal dog ikke træde i kraft med det samme, da det nye regionsråd i 2026 skal fungere som et forberedelsesudvalg for den nye region.

Imens skal de nuværende regionsråd i Region Hovedstaden og Region Sjælland varetage driften, indtil den nye regionsråd træder i kraft i 2027.