Måne skal undersøges: Chance for liv uden for Jorden

Det ser ud til at være et af de mest lovende steder at lede efter liv uden for Jorden – og nu skal vi blive klogere på, om betingelserne er til stede.

Til oktober indleder Nasa en mission til en af Jupiters måner – Europa – for at undersøge, om der under overfladen er steder, som kan understøtte liv.

– Det, vi lærer med Clipper om forholdene på Europa, vil bane vejen for fremtiden, siger Gina DiBraccio fra Nasa, det amerikanske rumagentur, på et pressemøde tirsdag.

– For fremtidige missioner til Europa og andre steder i vores solsystem, hvor vi kan søge mere direkte efter liv, lyder det.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Arkivfoto.

Europa har længe haft astronomernes interesse, fordi man er overbevist om, at det under overfladen af is gemmer sig et meget dybt hav.

Da vand er en forudsætning for liv, er Europa et af de mest lovende steder, hvor der måske kan findes beboelige miljøer i vores solsystem.

– Med alt det vi ved om de nødvendige betingelser for liv, vil Clipper fortælle os, om Europa har alle de ingredienser, siger Gina DiBraccio.

Nu skal et rumfartøj fra Nasa – Europa Clipper, der bliver cirka fem meter højt og 30 meter bredt – altså så nærmere på forholdene på månen.

Det skal i kredsløb om Jupiter og foretage snesevis af tætte overflyvninger af Europa og indsamle målingen. Det ventes at ankomme i 2030.

Coops butikker skifter navn, hvilket betyder, at 300 butikker skifter facaden ud. Læs historien her.