Jette blev udsat for svindel: “Det er simpelthen noget svineri”

En udbredt svindelmetode er at stjæle folks billeder og oplysninger for at oprette falske profiler på Facebook.

Svindlere tager billeder fra en persons Facebook-profil og opretter en ny, falsk profil med samme navn og billede. Herefter sender de venneanmodninger til personens eksisterende venner og udgiver sig for at være vedkommende.

Denne type svindel har stået på i flere år, og den er stadig et problem. Selvom heldigvis færre mennesker falder for denne form for svindel nu, må det siges at være irriterende og foruroligende, at nogen manipulerer med ens navn og billeder.

Når deres venneanmodning bliver accepteret, kan de begynde at sende beskeder, der beder om penge eller andre former for hjælp, mens de udnytter den tillid, der allerede er opbygget mellem den oprindelige bruger og deres venner.

Vi har talt med Jette Thorstensen, der netop i forleden opdagede, at svindlere havde oprettet en profil i hendes navn og brugt et billede af hende som coverbillede på svindelprofilen.

Jette udtaler: “Det er virkelig irriterende. Jeg har været ude for fup på Facebook flere gange. På et tidspunkt blev der sendt ubehagelige beskeder ud i mit navn, og især mit barnebarn blev skræmt. Det er simpelthen noget svineri”.

Beskyttelse mod svindel

Der er flere ting du kan gøre for at beskytte dig selv og dine venner mod denne type svindel:

En af de mest effektive måder at beskytte dig selv på er at gøre din venneliste privat. På den måde kan kun dine venner se, hvem du er venner med, hvilket gør det sværere for svindlere at finde og kontakte dine venner.

Når du opdaterer dit profilbillede, er billedet offentligt, men sørg for at gøre de tidligere billeder private. Dette begrænser svindlernes adgang til kun ét billede af dig plus eventuelt et coverbillede.

I nogle lande er det muligt at låse sin profil, så kun et lille profilbillede er synligt for folk, der ikke allerede er venner med dig. Dette begrænser svindleres mulighed for at kopiere din profil. Denne funktion er endnu ikke tilgængelig i Danmark.

Selvom færre mennesker hopper på denne form for svindel, er det vigtigt stadig at være opmærksom og forsigtig.

Hvis du modtager en venneanmodning fra en, du allerede er venner med, eller hvis noget virker mistænkeligt, skal du ikke acceptere anmodningen uden at verificere ægtheden først.

Hvad du skal gøre hvis det sker for dig

Gør dine venner opmærksomme på svindlen, så de ved, at de ikke skal acceptere venneanmodninger fra den falske profil, eller give penge eller personlige oplysninger til svindleren. Brug Facebooks rapporteringsværktøj til at anmelde den falske profil.

Gennemgå og opdater dine privatindstillinger for at sikre, at dine oplysninger er så beskyttede som muligt.

Læs også vores artikel med råd og vejledning om svindel og fake news her