Er vinterdæk en god ide? Eksperterne er uenige

Vinterdæk

Er det en god ide med vinterdæk?

Selvom solen fortsat står højt på himlen, så er der ikke lang tid til, at det kan blive en nødvendighed med vinterdæk til bilen. Men det er ikke alle, der er enige om, hvornår og om man overhovedet har brug for at skifte dæk.

Der kan være mange gode grunde til at skifte til vinterdæk. Selvom forskningen viser, at sikkerheden øges på vejene, når bilisterne kører på vinterdæk, så er Færdselsstyrelsen ikke enig i forskningsresultaterne.

Sådan lyder det i et høringssvar til transportministeren.

“Der ikke er beviser for, at et lovpligtigt krav om vinterdæk vil have signifikant betydning for fremkommeligheden og sikkerheden.”

Dette svar har mødt stor kritik fra Continental Dæk Danmark A/S’ administrerende direktør Georg Nielsen. Han mener, at man skal kigge mere på forskningen og ikke komme med forældede holdninger.

“Man skulle tro, at en statslig styrelse ville basere sine anbefalinger på forskning og faktuel viden i stedet for at holde fast i gamle opfattelser, som branchefolk og eksperter har udfordret i årevis.

Sådan skriver Georg Nielsen ifølge en pressemeddelelse fra Continental.

Helårsdæk er gode, men vinterdæk er bedre

Ifølge Georg Nielsen er der udført utallige dæktests, som modsiger Færdselsstyrelsens holdning til vinterdæk.

Tal fra bilbranchen viser, at 80 procent af danskerne skifter til vinterdæk. Men der er fortsat omkring en halvmillion danskere, som kører med dæk, der ikke matcher årstiden.

“For alle dæktests udført af både internationale, anerkendte institutter, dækproducenter og uafhængige bilmedier viser, at der er markant forskel på vinterdæk og sommerdæk – og at denne forskel dokumenterbart har afgørende indflydelse på vigtige faktorer som trafiksikkerhed, fremkommelighed, brændstofforbrug og støjniveau,” påpeger Georg Jensen.

Klar opfordring til bilister

Hos Continental Dæk Danmark A/S håber man, at transportministeren vil kigge mere ind i forskningen og dermed øge sikkerheden på vejene i stedet for at tage Færdselsstyrelsens holdninger om brugen af vinterdæk.

Derfor kommer Georg Jensen med en klart opfordring til bilisterne og ikke mindst til transportministeren. Han mener, at ministeren skal have en alvorssnak vedrørende vinterdæk.

“Jeg håber ærligt talt, at den ansvarlige minister tager en alvorlig snak med medarbejderne i Færdselsstyrelsen – og at transportministeren ser bort fra det høringssvar, de har udarbejdet. I stedet bør ministeren tage dækbranchens og eksperterne med faglig indsigt fra virkeligheden alvorligt. Det er faktisk dem, der sidder inde med brugbar viden. Viden, der kan anvendes til at fremme både trafiksikkerhed og fremkommelighed”, afslutter han.

Hvis du har en almindelig bil, som ikke kategoriseres som luksusbil, så er det værd at tjekke dens værdi. Mange hverdagsbiler rasler nemlig ned i værdi og det har betydning for mange bilejere.