Moderaterne i modvind: Svækker adfærdskodeks

Illustrationsfoto.

Et folketingsmedlem for Moderaterne er kommet i modvind, efter det er kommet frem, at han er imod et adfærdskodeks.

Folketingsmedlem Jeppe Søe (M) var tilbage i 2021 i forbindelse med dannelsen af Moderaterne imod et forslag til et adfærdskodeks for det kommende parti, fordi det “gav for mange begrænsninger”.

Det siger Ellen Emilie Mindegaard-Müllertz, der er hovedbestyrelsesmedlem i Moderaterne og politisk leder for Unge Moderater, til Jyllands-Posten.

– Jeg kan bekræfte, at Jeppe Søe var imod vores forslag til et kodeks, da han mente, at det gav for mange begrænsninger. Det er på grund af ham, at vi endte med et mindre kodeks, end vi havde planlagt, siger hun til Jyllands-Posten i en kommentar.

Hun uddyber ikke, hvilke begrænsninger der var tale om, og hvordan kodekset blev mindre.

Fredag kunne B.T. fortælle, at en række nuværende og tidligere ansatte hos Moderaterne har sendt en indberetning til Arbejdstilsynet om dårligt arbejdsmiljø. Her beskrives et miljø med mobning og sexisme i organisationen.

I samme artikel kunne B.T. citere fra en besked sendt fra Jeppe Søe til medlemmer af partiets hovedbestyrelse.

Her lød det blandt andet, at partiets ledelse kender til “de udfordringer”, der blev beskrevet i indberetningen til Arbejdstilsynet, men at der ikke er blevet “reageret på problemet”, som er et “direkte brud” på partiets adfærdskodeks.

To dage senere krævede Jeppe Søe “en uvildig og gennemgribende undersøgelse af Moderaterne som arbejdsplads”.

Det blev i stedet besluttet efter et langt krisemøde, at partiet blandt andet tilknytter en erhvervspsykolog.

Jeppe Søe reagerede på den beslutning ved at fastholde ønsket om en uvildig undersøgelse, hvilket han i folketingsgruppen står alene med.

Jyllands-Posten beskriver, hvordan det første udkast til et adfærdskodeks indeholdt 13 underpunkter. Det endte med at indeholde otte underpunkter.

Avisen har foreholdt Jeppe Søe beskyldningen fra ungdomspartiets formand. Han afviser dog, at han skulle være årsagen til det forkortede kodeks.

– Alle udgaver røg frem og tilbage. At have en sådan coc (code of conduct, red.) skal ethvert moderne parti. Den skal blot være ekstremt virkelighedsnær og fungere i praksis, ikke symbolsk, skriver han til avisen.

Videre siger han, at han har “godt og vel 120.000 e-mails, sms’er og referater”, som han “kunne bruge”, hvis han ville partiet ondt.

Han understreger dog i et indlæg på X onsdag aften, at der ikke er tale om en trussel.

– Pointen er, at hvis jeg ville Moderaterne noget som helst ondt, havde jeg nok gjort det her anderledes. Det vil jeg så netop ikke. Moderaterne er også mit parti, skriver han.

Efter Moderaternes krise har set dagens lys, undskylder partisekretær.