Grænsekontrol hjælper ikke mod svenske børnesoldater: “Problemerne er dybt problematiske”

De nyeste tal fra Justitsministeriet viser, hvordan der i de første otte måneder af 2024 er rejst sigtelse mod 376 svenske statsborgere på dansk grund.

Udviklingen her til lands, med anholdelser af svenske statsborgere, er dog ikke noget der umiddelbart får Justitsminister, Peter Hummelgaard, til at ændre praksis og genindføre grænsekontrollen ved den dansk-svenske grænse.

Han kalder dog problemerne for dybt problematiske.

Han lægger vægt på at det, ifølge tallene, ikke hjælper med grænsekontrollen i forhold til at fange de “svenske børnesoldater”.

Tallene er indsamlet af Rigspolitiet og efterfølgende fremlagt af justitsministeriet.

I mandags holdte retsudvalget et møde. Her kaldte man, med Dansk Folkepartis Mikkel Bjørn i spidsen, Justitsministeren i samråd for at diskutere sagen.

Justitsministeren blev bedt om at forholde sig til stigningen af sigtelser i Danmark, siden man fjernede grænsekontrollen sidste år.

I et interview med TV 2 bekræfter Peter Hummelgaard, at udviklingen af sigtelser på dansk jord er problematiske.

Justitsministeren lægger vægt på, at udviklingen skal ses i lyset af den udvikling der er i bandemiljøet.

Mikkel Bjørn (DF) fra retsudvalget mener, at man bør styrke grænsekontrollen fra dansk side. Dette skal gøres for at holde de svenske kriminelle ude af landet.

Peter Hummelgard er dog umiddelbart ikke meget for, at genindføre grænsekontrollen.

‘Dét, vi har set i sensommeren, bliver ikke bedre af, at der bliver tjekket papirer på indrejsende fra Sverige. Det har de styr på’, siger Peter Hummelgaard.

Han mener i stedet at løsningen findes ved at intensivere de “efterforskningsbaserede måder”, som politiet faktisk er begyndt på.

Politiet har fået flere ANPG-kameraer, som fotograferer og genkender nummerplader, og øget kontrol i togene over Øresundsbroen, og så peger han på, at kræfterne skal bruges i de danske gader.