Er Danmarks ghettolov racistisk? Det skal afgøres nu

Her ses en af de beboelser der skal rives ned i Gellerupparken grundet den danske ghettolov

Danmark har fået mange hug i internationalt regi, når det kommer til vores omdiskuterede ghettolov. Ved EU-Domstolen i Luxembourg skal de snart tage stilling til, om det er ulovlig forskelsbehandling, når man kategorisere boligområder ud fra beboeres ‘ikke-vestlige’ oprindelse. Altså skal der tages stilling til om den danske ghettolov strider med EU-lovgivningen.

Ghettoloven har allerede sat sit aftryk på danske boligområder. I flere landsdele hvor man har gjort brug af loven, har man påbegyndt nedrivning af forskellige boliger. Det sker på trods af at der ikke ligger en endelig afgørelse endnu.

Lejlighedskomplekser bliver revet ned. Selv de steder hvor familier er blevet boende indtil den endelige afgørelse, har man påbegyndt nedrivningen af bygningerne.

Den mulige dom ved den internationale EU-domstol kan blive afgørende i mange af de verserende sager. Her har boligorganisationer allerede har valgt at opsige, tvangsflytte, sælge og nedrive boliger, som følge af Ghettoloven ifølge pressemedelelsen fra “Initiativet for retfærdig boligpolitik”.

Tilbage i 2020 anlagde beboer i Mjølnerparken en diskriminationssag mod Social – og Boligministeriet. Det valgte man at gøre fordi, at ministeriet havde godkendt en udviklingsplan for boligområdet, som kræver, at beboere i to ud af fire beboelser skulle tvangsflyttes.

Dette besluttede man med baggrund i den danske ghettolov, fordi der boede for mange med “ikke-vestlig baggrund”.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Her ses en af de beboelser der skal rives ned i Gellerupparken grundet den danske ghettolov

Sagens hovedkerne, for beboerne der har anlagt sagen mod ministeriet, går på betegnelsen “ikke-vestlige beboere”. Den lovgivning menes at stride imod EU-retten, samt flere internationale konventioner, som den danske stat er en del af.

Flere tusind i riskozonen

Omkring 11.000 beobere på landsplan vil blive tvangsflyttet fra deres hjem. Høringen i september vil have afgørende indflydelse for alle der er eller kan blive tvangsflyttet under den danske ghettolov.

Ifølge Initiativet for retfærdig boligpolitik, så bakkes retssagen op af Institut for Menneskerettigheder, FN’s særlige rapportør om racisme og FN’s særlige rapportør om retten til ordentlige boligforhold.

Advokat Eddie Omar Rosenberg Khawaja, som repræsenterer beboerne i Mjølnerparken, udtaler til Initiativet for retfærdig boligpolitik: 

‘Høringen i Luxembourg er skelsættende, ikke kun for de almene boligbeboere, der lige nu kæmper imod at blive diskrimineret som konsekvens af ‘ghettoloven’, men for alle etniske minoriteter i Danmark, der bliver kategoriseret som ‘ikke-vestlige’ af regeringen. Det er altafgørende, at intet land i Europa gives redskaber til at diskriminere deres borgere, og at EU-domstolen slår fast, at brugen af et begreb som “ikke-vestlige” udgør ulovlig etnisk forskelsbehandling, og at en sådan diskrimination er ulovlig i EU’.

Både herhjemme og internationalt er den danske ghettolov blevet kritiseret. Blandt andet FN´s komité for Økonomiske, Sociale og Kulturelle rettigheder, der blandt andet kalder loven for diskriminerende og opfordrer Danmark til at stoppe salget af bygninger, samt undlade at definere boligområdet baseret på beboernes etnicitet og fjerne alle tvangs- og straffeelementer i loven.

Høringen vil foregå mandag d. 30. september.

Der er nyt i sagen hvor en mand blev skudt af politiet på Kongens Nytorv