Voldsom tragedie: 1600 personer meldes døde

Et jordskælv, der fredag ramte Myanmar og Thailand, har indtil videre kostet flere end 1600 mennesker livet i Myanmar.

Det skriver nyhedsbureauerne Reuters og AFP.

Tidligere på dagen blev antallet af døde opgjort til mindst 1002 personer.

Jordskælvet, der blev målt til en styrke på 7,7, havde sit epicenter nær Myanmars næststørste by, Mandalay, med omkring 1,5 millioner mennesker.

Lørdag eftermiddag – 24 timer efter de voldsomme rystelser – fortæller en anonym nødhjælpsmedarbejder til mediet BBC, hvordan overlevendes råb om hjælp stadig kan høres inde fra de sammenstyrtede bygninger.

Foruden sammenstyrtede bygninger er broer kollapset og veje ødelagt i store dele af landet, der ligger i det sydøstlige Asien.

Der venter en enorm opgave med at skaffe nødhjælpsforsyninger ind i landet, lyder det fra generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Jonas Nøddekær.

– Der mangler rent drikkevand og strøm, og der er ikke adgang til internet eller mobiltelefonnetværk, hvilket gør det svært at få informationer.

– Så mangler der husly for dem, der har fået ødelagt deres huse, og så mangler der i virkeligheden basal mad, siger Jonas Nøddekær til Ritzau.

Jordskælvet kunne også mærkes i flere nabolande, herunder Thailand hvor 10 personer ifølge AFP er bekræftet døde.

Myanmar har gennem de seneste år været præget af uroligheder og sammenstød mellem landets militærstyre og oprørsgrupper.

I 2021 tog militæret magten i landet efter et ti år langt forsøg med demokrati.

Militæret kæmper på flere fronter mod væbnede grupper, der har samlet sig i kampen mod styret.

Lederen af landets militærjunta, Min Aung Hlaing, kom fredag med en sjælden bøn om hjælp og donationer fra „ethvert land‟.

Tidligere har landets militærjunta undsagt sig udenlandsk hjælp – også efter naturkatastrofer.

Den omstændighed kan muligvis lette arbejdet med at få nødhjælpsforsyninger frem, lyder det fra Jonas Nøddekær.

– Vi afventer så og ser, hvad det betyder i forhold til adgang. Særligt til de områder, som de (militærjuntaen, red.) ikke kontrollerer. Og det får vi nok først at se over de kommende uger, vil jeg sige, siger Jonas Nøddekær.

På trods af tilhold: Kravler op på altan og tæsker ekskæresten