Presse-fotos.dk besøgte kunstudstillingen ‘Van Gogh: The Immersive Experience’. Det var uden tvivl en uforglemmelig oplevelse.
“Hvordan ville livet være, hvis vi ikke havde modet til at forsøge noget?”
Sådan lød ordene fra den hollandske maler, Vincent Van Gogh.
Siden 2017 har kunstudstillingen ‘Van Gogh: The Immersive Experience‘ turneret verden rundt og tiltrukket mere end 5.000.000 besøgende på verdensplan.
I øjeblikket har den fundet vej til København.
‘Van Gogh: The Immersive Experience’ benytter sig af moderne teknologi til at skabe en visuel og sanselig oplevelse, hvor beskueren får lov til at træde direkte ind i malerierne.
Presse-fotos.dk har været forbi én af de mest omtalte kulturattraktioner og tager nu pulsen på den populære kunstudstilling.
Ikoniske malerier sættes under lup
Allerede fra start træder vi ind i et rum, hvor Van Goghs malerier omgiver én fra alle vinkler. Vi eksponeres for de livagtige penselstrøg på tæt hold og træder ind i hans karakteristiske, farverige univers.
Med det samme får vi et indblik i den hollandske mesters følelsesladede sind og mærker hans indre mørke.
Dette kommer blandt andet til udtryk i form af en projektor, der viser hans kunst gennem en intenst, visuel fortælling og melodi i baggrunden, fortalt af Van Gogh selv.
En af de mest kendte og ikoniske malerier, ‘Stjernenatten’ fra 1889, bliver blandt andet bragt til live.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Maleriet viser en dramatisk nattehimmel med store, virvlede stjerner, en lysende måne og en rolig landskabsudsigt. Det blev skabt, mens Van Gogh var indlagt på et sindssygehospital i Saint-Rémy-de-Provence, Frankrig.
En kunsthistoriker tilføjer desuden, at Van Goghs oeuvre er den mest vidunderlige fortolkning af menneskelig lidelse.
Og dette må siges at være sandt.
Vi lader os øjeblikkeligt omslutte af den intense følelse, der gennemsyrer hans værker.
Og kender man ikke til Vincent Van Goghs liv, er dette en oplagt mulighed for at få indblik i hans indre kamp med psykiske lidelser samt hans passion for naturen.
En forkærlighed for solsikker
‘Van Gogh: The Immersive Experience’ tilbyder en alternativ museumsoplevelse.
Vi fik både den klassiske oplevelse, hvor vi stod tæt foran de velkendte malerier, og muligheden for at træde ind i et rum fyldt med projektere og bevægelige billeder på gulv og vægge.
Blandt andet hans forkærlighed for især solsikker kom tydeligt til udtryk.
Solsikker lå både på jorden, hvilket gav en følelse af melankoli og fortabthed, og i en vase hvor de fangede solsikkernes livlige essens.
Van Goghs første solsikkeserie blev malet i Paris i 1887, mens den anden blev skabt i Arles året efter.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Den altoverskyggende oplevelse var dog uden tvivl den immersive oplevelse, som det hedder.
Flere projektere fyldte alle rummets vægge og skabte en levende fornemmelse, hvor illustrationer og malerier strømmede omkring én.
Samtidig spillede lydene en stor rolle og gav en ny dimension til Van Goghs farverige og ekspressive univers.
Hvert værk var akkompagneret af et lydspor, der supplerede både stemningen og dybden i malerierne.
Og den afdæmpede og næsten ambiente baggrundsmusik skabte en følelse af, at vi var inde i Van Goghs hoved.
Vi fik et klart indtryk af, at der bag kunsteren gemte sig et skrøbeligt sind.
“Der er intet mere kunstnerisk end at elske mennesker”.
Sådan påstod Vincent Van Gogh, mens det berømte nattebillede ‘Stjernenat over Rhône-floden’ fra 1888 fanger en stille nat på Rhône-floden i Arles, hvor stjernerne lyser op over det rolige vand.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Det sidste kunstværk
“Det er godt at elske mange ting, for deri ligger den sande styrke, og den, der elsker meget, skaber meget og kan udrette meget, og det, der gøres i kærlighed, er gjort godt”.
Dette var Vincent Van Goghs perspektiv på livet.
I lang tid anså man maleriet ‘Hvedemark med krager’ fra 1890 for at være hans sidste kunstværk, malet i juli blot få timer før han skød sig selv.
Maleriet forestiller en gylden hvedemark, der strækker sig mod horisonten, mens et væld af sorte krager flyver op i luften.
(Artiklen fortsætter under billedet)
I 2020 opdagede Wouter Van der Veen, videnskabelig direktør på Van Vogh-instituttet, at et andet mystisk maleri muligvis kunne være hans afskedsværk.
Maleriet forestillede et virvar af klare farver og abstrake former. Det indeholdt dog også identiske træstammer og rødder langs en jordskrænt, som dem, der ses i Van Goghs sidste værk.
Dette fik Wouter Van der Veen til at konkludere, at der i virkeligheden var tale om hans sidste værk.
“Fordi vi ikke kunne se, hvad dette maleri skildrede, har det været uforståeligt indtil nu. Nu ved vi, at det er noget helt banalt, som Vincent Van Vogh observerede langs en vej”.
Ifølge direktøren efterlod Vincent Van Gogh et budskab om, at livet går videre – også uden ham.
(Artiklen fortsætter under billedet)
En unik oplevelse
Vi efterlod til gengæld kunstudstillingen med en følelse af, at hans værker har aldrig været mere tilgængelige, levende og tilstedeværende.
Kender du ikke Vincent Van Goghs værker på forhånd, giver denne kunstudstilling et godt indblik i hans psykologiske kampe og hans forhold til naturen.
Samtidig giver kunstudstillingen en nuanceret forståelse af, hvad der drev ham til at skabe de værker, der i dag er nogle af de mest berømte i verden.
Vi kan varmt anbefale ‘Van Gogh: The Immersive Experience’ og giver udstillingen en karakter på 9/10 stjerner.
(Artiklen fortsætter under billedet)
‘Van Gogh: The Immersive Experience’ ligger på Refshalevej 175A, 1432 København. Kunstudstillingen løber frem til onsdag den 30. april.