USA kan lamme Danmark på én time advarer eksperter: “Vi er dybt afhængige”

Arkivfoto.

Et enkelt tryk på en knap fra USA.

Det er alt, der skal til for at bringe Danmark i knæ. Sådan ser i hvert fald ud, hvis USA en dag beslutter sig for at trække stikket til de amerikanske teknologitjenester. Vel at mærke de tjenester, som det danske samfund er dybt afhængigt af. Det vurderer en ekspert.

Danmark er altså langt mere sårbar, end mange tror.

Og det er ikke bare tom frygt for USA. Teknologien er der. Afhængigheden er der. Det er kun et politisk skifte. Måske er et presset forhold til Europa det, der skal til, før det hele bliver realiseret.

Ifølge Jacob Herbst, forperson for Cybersikkerhedsrådet og CTO i virksomheden Dubex, er det en reel risiko, vi bliver nødt til at forholde os til:

„Når man ser på, hvor afhængige vi er af amerikansk teknologi, så er vi nødt til at overveje, at vi kan ende i et worst case scenario. Så selvom det måske er en lille risiko, så bliver vi nødt til at have en form for plan b,‟ siger han til TV 2.

USA kan få Danmark til at gå i stå på én time

Det er især de amerikanske cloud-tjenester, der vækker bekymring. Hvis USA og Donald Trump valgte at lukke adgangen til disse, ville det få øjeblikkelige konsekvenser for både private virksomheder og den offentlige sektor i Danmark.

„Hvis amerikanerne mandag morgen klokken 8, beslutter sig for at lukke ned for de amerikanske cloud-tjenester, så er Danmark gået i stå klokken 9,‟ siger Herbst til mediet.

Microsoft, Apple og Google leverer i dag de systemer fra USA, vi dagligt bruger til alt fra borgerkommunikation og patientdata til e-mails og regnskabssystemer. Hvis adgangen forsvinder – så gør samfundets funktioner det samme.

Et wake up call – der kommer for sent

Ivan Bjerre Damgaard, professor ved Institut for Datalogi på Aarhus Universitet, kalder det en fejl. Han mener, at Europa først nu begynder at vågne op. Det forklarer han også til TV 2.

„Egentligt er det et problem, som hele tiden har været der, men som ingen har gjort noget ved. Det er svært at lave om på lige nu, men det er vigtigt at have en plan for, hvordan vi ikke bliver endnu mere afhængige af én leverandør,‟ siger han til TV 2 om USA-problematikken.

Ifølge ham er det ikke nødvendigvis Trump, der er problemet – men vores manglende strategiske forberedelse.

Og det er ikke let at rette op på. Det forklarer Andreas Graae, forskningsleder ved Institut for Militær Teknologi ved Forsvarsakademiet:

„Vi har det, man kalder en materiel arv – altså alle de software-løsninger, som vi allerede har indkøbt. Det er næsten umuligt at lave om på lige nu,‟ siger han og kalder det „urealistisk,‟ at Danmark bliver uafhængigt af amerikansk teknologi foreløbigt.

Findes der en vej ud?

Ifølge eksperterne handler det ikke om at afkoble sig fra USA i morgen – men om at tænke strategisk fremad. Jacob Herbst foreslår, at Danmark og EU i højere grad begynder at satse på open source-løsninger og europæisk teknologi.

„Det, vi kan gøre, er, at vi kan kigge efter alternative løsninger fremadrettet, der er baseret på open source eller europæiske løsninger,‟ siger han.

For selv om risikoen måske er lille lige nu, er usikkerheden reel – og en plan B er ikke længere bare en god idé. Den er nødvendig.

Mange danskere får et pludseligt økonomisk pusterum på elregningen i de kommende måneder. Det sker helt automatisk – men kun for dem, der udnytter det. Og langt fra alle ved det.