Tysk bilfabrik i frit fald: Milliardprojekt risikerer at kollapse fuldstændigt

bilfabrik i Tyskland - autobahn
Illustrationsfoto.

En ambitiøs bilfabrik er blevet sendt i rekonstruktion – og regningen kan lande hos både staten og store bilproducenter.

Hvad der skulle have været en industriel milepæl for Tyskland, er nu på vej til at udvikle sig til et økonomisk mareridt.

En stor bilfabrik, som blev lanceret med politisk fanfare og milliardstore investeringer, befinder sig nu midt i en rekonstruktion. Skatteyderne, investorerne og hele bilindustrien holder vejret.

Det handler om meget mere end blot ét byggeri – det kan påvirke fremtidens grønne industri.

Lovede tusindvis af job med bilfabrik

Fabrikken, der var planlagt til at ligge i delstaten Slesvig-Holsten, blev præsenteret som et flagskibsprojekt. Med forventningen om at skabe 6.000 job og blive en hjørnesten i den europæiske omstilling til elbiler, var forventningerne enorme.

Projektet blev støttet med over 7 milliarder kroner i statslige midler – og den samlede anlægssum lød på mere end 32 milliarder kroner.

Men siden moderselskabet tidligere på året gik ned, har datterselskabet bag bilfabrik-byggeriet kæmpet for overlevelse.

Det skriver Boosted med henvisning til det tyske medie Der Spiegel.

Rekonstruktion i gang – konkurs truer

Ifølge kurator Mikael Kubu er projektet nu i rekonstruktion, forklarer han til mediet. Det betyder, at der stadig er håb – men usikkerheden vokser.

Mediet Bild skriver direkte, at ’der er risiko for konkurs’, og vurderer, at et milliardtab for de tyske skatteydere i stigende grad virker realistisk.

Den skrantende bilfabrik går under navnet Northvolt Drei og er søsterprojekt til en lignende fabrik i Sverige.

Også bilindustrien står til at tabe stort på bilfabrik

Volkswagen, der er blandt de største ejere i Northvolt, har investeret næsten 13 milliarder danske kroner i koncernen. De penge hænger nu i en tynd tråd, og spørgsmålet er, hvor meget den tyske bilgigant reelt kan redde.

Samtidig rejser sagen et vigtigt perspektiv om statens rolle i private megaprojekter og om risikostyringen i bilindustriens grønne omstilling.

Fortsætter byggeriet – men uden garanti

Officielt lyder det stadig optimistisk: Byggeriet fortsætter, mens selskabet leder efter nye investorer. Men bag de glatte formuleringer ulmer usikkerheden.

For uden ny kapital i milliardklassen er det svært at se, hvordan bilfabrikken skal rejse sig.

De kommende måneder vil vise, om Tysklands grønne prestigeprojekt ender som en succes – eller som en af de dyreste fiaskoer i nyere industripolitisk historie.

Bilister glemmer det hver dag: Det koster 2.500 kroner og et klip i kortet