Nye data fra TDC Erhverv viser, at cyberaktivister i stigende grad bruger DDoS-angreb til at fremme politiske dagsordener, hvilket udgør en voksende trussel mod danske virksomheder og samfundskritiske sektorer.
Cybertruslen mod Danmark er i vækst, og politisk motiverede DDoS-angreb bliver stadig mere udbredte. Det fremgår af TDC Erhvervs seneste sikkerhedsrapport for første kvartal af 2025. Det oplyser TDC Erhverv i en pressemeddelelse.
Ifølge rapporten har TDC Erhvervs Internetfilter blokeret næsten 5 millioner forsøg på at tilgå ondsindede domæner i første kvartal af 2025. De mest udbredte trusler var malware (61,6 %), phishing (13,4 %) og command & control (12,4 %).
Særligt bemærkelsesværdigt er stigningen i DDoS-angreb, som ofte anvendes af cyberaktivister til at fremme politiske dagsordener. Disse angreb overbelaster hjemmesider eller netværkstjenester med massiv trafik, hvilket kan lamme virksomheders og myndigheders digitale infrastruktur.
Center for Cybersikkerhed (CFCS) har i januar 2023 hævet trusselsniveauet for cyberaktivisme mod Danmark fra “middel” til “høj”. Denne beslutning blev truffet på baggrund af en stigning i aktiviteter fra pro-russiske cyberaktivistiske grupper, der har udført angreb mod NATO-lande, herunder Danmark. CFCS vurderer, at det er sandsynligt, at danske virksomheder og myndigheder vil blive ramt af aktivistiske cyberangreb på kort sigt. Disse angreb, ofte i form af DDoS-angreb, er forstyrrende og tiltrækker sig opmærksomhed, men har ikke varige eller destruktive konsekvenser for ofrenes systemer. Det skriver Center for Cybersikkerhed.
“Den geopolitiske situation synes at spille en større rolle i, hvordan hackergrupper og cyberaktivister vælger deres mål og angrebsmønstre. De seneste par år har vi i stigende grad set cyberaktivister bruge DDoS-angreb som redskab til at fremme politiske og ideologiske dagsordener. I lyset af de globale spændinger skal både myndigheder og virksomheder være ekstra på vagt,” udtaler Claus Westergaard Kraft, direktør for Cybersikkerhed og Cloud hos TDC Erhverv.
Rapporten fremhæver også en tendens til øget samarbejde mellem forskellige ondsindede aktører, såsom DDoS- og ransomwaregrupper, hvilket øger kompleksiteten og effektiviteten af angrebene.
“Trusselsbilledet ændrer sig konstant, og vi befinder os i et våbenkapløb med ondsindede aktører, der hele tiden finder nye sårbarheder og angrebsmetoder. Det kræver samarbejde og videndeling – for kun ved at rykke tættere sammen, ligesom aktørerne, kan vi følge med og sikre, at vores fælles beredskab matcher den virkelighed, vi står i lige nu,” siger Claus Westergaard Kraft.
Han understreger vigtigheden af initiativer som det nye Erhvervsforum og andre samarbejdsprojekter fra regeringen for at styrke det nationale cybersikkerhedsberedskab.