Tænketank: Danmark bør sænke elafgiften

EU-Kommissionens nye udspil til en ’Green Industrial Deal’ har sat gang i debatten om, hvordan Europas energimarked skal reguleres. Ifølge CEPOS bør Danmark følge Kommissionens opfordring og sænke elafgiften, da den ifølge analysechef Otto Brøns-Petersen hæmmer elektrificeringen og modarbejder en effektiv klimapolitik.

“Elafgiften, som i Danmark alt overvejende betales af husholdningerne, hæmmer elektrificeringen og modvirker en ensartet CO2-pris. Derfor er elafgiften dårlig klimapolitik. Derimod bør EU fjerne sin målsætning om at øge energieffektiviseringen, da den heller ikke giver klimapolitisk mening”

Sådan udtaler analysechef i CEPOS Otto Brøns-Petersen i en pressemeddelelse.

EU-Kommissionens udspil indeholder flere positive elementer, herunder mindre bureaukrati ved udbygning af vedvarende energi samt en styrket energiunion, der skal sikre energistrømmene på tværs af landegrænser, skriver CEPOS. De er dog samtidigt kritiske over for andre dele af forslaget, som de mener vil skabe forvridninger i energimarkedet.

“EU’s kvotesystem er det mest omkostningseffektive redskab til grøn omstilling, og incitamenterne forringes af øget statsstøtte til energi, handelsrestriktioner, industripolitik samt indgreb i prisdannelsen. Der er særlig grund til at advare imod skjult statsstøtte i form af, at staterne overtager risikoen fra energimarkedet,” siger Otto Brøns-Petersen.

Han kritiserer desuden EU’s tilgang til grøn omstilling og mener, at der ikke tages højde for de økonomiske omkostninger for borgere og virksomheder.

“Det er forkert at stille borgere og erhvervsliv i udsigt, at man både kan blæse og have mel i munden. Man kan dog stile efter at gøre omstillingen så billig som muligt – og det vil sige udelukkende gennem CO2-kvotesystemet, uden dobbeltregulering og subsidier,” siger han.

CEPOS: Stop afviklingen af kernekraftværker

En anden problematik, som CEPOS peger på, er energimarkedets stabilitet og prisniveau. Organisationen anbefaler en mere markedsbaseret tilgang, hvor landene ikke underminerer den samlede energiunion gennem individuelle nationale beslutninger.

“Der er også en gevinst ved at deregulere energimarkederne og sikre en ægte energiunion, herunder at forhindre, at de enkelte lande fører en politik, som svækker det samlede energisystem i Europa. En oplagt vej til mere stabil og billig energi er at stoppe afviklingen af eksisterende kernekraftværker,” siger Otto Brøns-Petersen.

Elafgifter i Danmark blandt Europas højeste

Danmark har historisk haft nogle af Europas højeste elafgifter. Ifølge Eurostat betalte danske husholdninger i 2023 en afgift på omkring 57 øre pr. kWh, hvilket var en af de højeste satser i EU. Samtidig har lande som Tyskland og Sverige gennemført lempelser i elafgifterne for at understøtte elektrificering og gøre det lettere for virksomheder og borgere at omstille sig til grøn energi.

CEPOS opfordrer derfor regeringen til at tage skridt i samme retning og gøre det billigere at bruge elektricitet i stedet for fossile brændstoffer.

EU-Kommissionens forslag skal nu forhandles mellem medlemslandene, og det er endnu uvist, hvor meget fleksibilitet de enkelte lande vil få til at justere deres egne energiskatter og -afgifter.

Hvis du kigger op mod himlen ved solnedgang, kan du opleve noget, der kun sker én gang i livet.