Osman Ali Osman, leder af den somaliske gadebande 9hunna, har tidligere været dømt for alvorlige forbrydelser som vold, trusler, røveri og torturagtige handlinger. Alligevel slap han for både straf og udvisning, da han under retsforløbet blev sygemeldt og dermed ikke kunne møde op til nogen af de fire retsdage.
Han er blot ét af flere eksempler, som Berlingske har beskrevet, på, hvordan sygemeldinger under rettergang har ført til mildere straf eller undgået udvisninger. Ifølge dansk ret, samt Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, har tiltalte krav på strafrabat, hvis en sag trækkes ud i længere tid, end hvad der anses for acceptabelt.
Professor emeritus i strafferet, Jørn Vestergaard, forklarer dog til Berlingske, at rabatten ikke er ment til at blive givet, hvis forsinkelsen skyldes tiltaltes egne handlinger.
Politikere har stærke holdninger til sagen og advarer om konsekvenserne af denne praksis.
‘Det her er en bombe under hele vores retssystem. Det er helt uhørt, hvis vi accepterer, at sådan en fuldstændig grundlæggende vanvittig tolkning af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol skal lægge det danske retssystem i knæ,’ siger Dansk Folkepartis retsordfører, Mikkel Bjørn, til Berlingske.
SFs retsordfører, Karina Lorenzen, kalder situationen et ‘kæmpe problem’ til mediet, mens Betina Kastbjerg fra Danmarksdemokraterne understreger, at systemet ikke bør beskytte ‘storkriminelle, der åbenlyst udnytter lovgivningen’
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) reagerer også på sagen og skriver i en sms til Berlingske, at finten er ‘en uacceptabel hån mod de forurettede« og udelukker ikke muligheden for yderligere tiltag’