Begivenheder i Danmark sætter et aftryk på miljøet og klimaet. Nu stilles krav, der skal reducere dette aftryk.
Hver dag afvikles en lang række begivenheder i Norden, herunder workshops, seminarer og konferencer i arbejdstiden samt kultur- og sportsarrangementer i fritiden.
Og hver gang en begivenhed afvikles, efterlader den et aftryk på miljøet og klimaet.
Svanemærket, det officielle nordiske miljømærke, ønsker nu at gøre op med dette aftryk, og har derfor udarbejdet et forslag til kriterier for begivenheder, som i øjeblikket er i høring.
Det skriver Miljømærkning Danmark i en pressemeddelelse.
”Vi har set et øget fokus på miljø- og klimatiltag i eventbranchen, men vi ved også, at der sker meget på et event, og at det kan være svært at gennemskue, hvor man skal sætte ind, og hvilke tiltag der gør den største forskel. Her vil Svanemærket gerne kunne tilbyde et værktøj, der kan hjælpe med at prioritere i forhold til, hvor man skal sætte ind for at mindske den samlede miljø- og klimabelastning, og hvilke krav man skal stille til sine leverandører og underleverandører,” siger Heidi Bugge, der er kriteriechef i Miljømærkning Danmark, i pressemeddelelsen.
40 obligatoriske krav
Forslaget til de nye kriterier omfatter 40 obligatoriske krav fordelt på forskellige fokusområder, hvor ressourceeffektivitet er et af de mest fremtrædende.
”Vi mennesker presser jordens ressourcer hårdt. Hvis vi skal vende udviklingen, er vi nødt til at forbruge mindre og sikre en mere cirkulær økonomi. Derfor vil Svanemærket bl.a. stille krav om, at alle kolde drikkevarer skal serveres i kopper og krus, der kan genbruges, at der skal være en politik for at forebygge madspild, og at der kun må anvendes engangsartikler, der opfylder strenge miljøkrav. Der vil også blive stillet krav til dekoration, merchandise og giveaways – kravene skal både være med til at reducere forbruget og sætte fokus på brug og smid-væk-kulturen på dette område,” fortsætter Heidi Bugge.
De nye kriterier fokuserer på at reducere klimapåvirkningen fra begivenhederne. For eksempel må kun en minimal andel af den anvendte energi komme fra fossile brændstoffer.
Derudover foreslås krav, der skal reducere energiforbruget, blandt andet energikrævende udstyr og belysning.
Et andet fokusområde er mad og drikke. Her foreslås blandt andet krav om en vis andel økologisk mad, vegetariske måltider samt gratis postevand tilgængeligt for deltagerne.
”Svanemærket har et helhedsperspektiv og stiller krav de steder, der mindsker det samlede aftryk på miljø og klima. Det gør det til et trygt pejlemærke, og jeg tror også, at det er derfor, vi fornemmer en klar interesse fra markedet. Men også fra virksomheder, der holder mange workshops, konferencer og seminarer, og som kan se fordele i forhold til fx ESG-rapportering, hvis disse events bliver certificeret med et officielt miljømærke af en uvildig tredjepart,” fortæller Heidi Bugge videre.
Høringsprocessen er i gang
Svanemærket er det mest kendte miljømærke i Norden og et officielt anerkendt Type I-miljømærke. Det kan både styrke den grønne kommunikation af en begivenhed og give fordele i forhold til for eksempel ESG-rapportering.
Svanemærkets forslag til kriterier for begivenheder er i øjeblikket i høring. De relevante brancher kan kommentere på kravene frem til den 23. marts.
De endelige kriterier forventes at blive lanceret i sommeren 2025. Du kan se høringsforslaget her: https://www.nordic-swan-ecolabel.org/criteria-consultations/events/