Ny bekendtgørelse skal fjerne usikkerhed for turister og udlejere – og bringer sporten tilbage på blandt andet Fanø og Rømø.
Sæsonen så ud til at blive blæst væk, men nu tager transportminister Thomas Danielsen affære for at sikre, at strandsurfing – også kaldet blokart eller landsailing – fortsat kan finde sted på udvalgte danske strande. Det skriver Transportministeriet i en pressemeddelelse.
Vinddrevne køretøjer, som er små vogne med sejl, har i årevis været en populær fritidsaktivitet særligt på Fanø og Rømø, hvor de brede strande tiltrækker både danske og udenlandske turister. Men juridisk set er aktiviteten ikke reguleret i færdselsloven, og i foråret begyndte politiet at kræve individuelle tilladelser, hvilket skabte usikkerhed blandt både udlejere og gæster.
‘Det er en stor attraktion i de her områder, og det har fungeret uden problemer i mange år. Det skal vi ikke bremse med en stiv lovgivning. Derfor vil jeg med en helt kort bekendtgørelse tillade kørsel med de vinddrevne køretøjer, og jeg forventer, at det allerede kan træde i kraft midt i maj, så der ikke kommer flere afbud fra turister, der har lejet sommerhus i forventning om at kunne udnytte vinden og stranden’
Disse steder får grønt lys
Ifølge udkastet til den nye bekendtgørelse – som netop er sendt i høring med frist den 2. maj – bliver det tilladt at strandsurfe følgende steder, hvis lodsejeren giver tilladelse:
- Løkken
- Blokhus
- Vejers Strand
- Børsmose Strand
- Blåvandhuk
- Rindby Strand, Fanø
- Lakolk, Rømø
- Sønderstrand, Rømø
- Flyvestation Værløse
Bekendtgørelsen forventes at træde i kraft i løbet af maj 2025 – i tide til at redde hovedsæsonen.
Turisme og lokalsamfund i spil
Ifølge en analyse fra VisitDenmark tiltrækker Fanø og Rømø årligt over 1 million turistovernatninger – faktisk knap halvanden millioner. Aktiviteter som strandsurfing spiller formentlig en rolle for at fastholde og udbygge det lokalt forankrede oplevelses-turismeerhverv. I følge Fanø Kommune har en langstrakt periode med juridisk uklarhed skabt bekymring blandt udlejere og butikker, der lever af de aktive gæster. Den nye bekendtgørelse kan derfor bidrage til økonomisk stabilitet i kystområderne.
Bekendtgørelsen vil gælde midlertidigt, mens der arbejdes videre med en mere langsigtet regulering.