Lørdag formiddag er mange mennesker samlet til det årlige Ashura-optog på Nørrebro. Derfor er politiet også fremme for at dirigere trafikken.
Sortklædte kvinder og mænd i bar overkrop har indtaget Nørrebro lørdag, hvor de mange mennesker er mødt op for at tage del i det årlige Ashura-optog.
Det store optog gav udfordringer i trafikken og derfor var politiet også mødt på Nørrebro, hvor man følger optoget.
(Artiklen fortsætter under billedet)

Det er den første måned i den islamiske kalender og det markeres med optog i hele verden, hvor muslimer sørger over døden af Hussain, som var profeten Muhammads barnebarn.
De kommende dage vil der være flere optog i de københavnske gader, hvor de mange mennesker kan ses både lørdag og søndag.
Hvad er Ashura?
Ashura er den 10. dag i måneden Muharram
Muharram er den første måned i den islamiske kalender, og Ashura falder på den 10. dag af denne måned.
Helligdag for både sunni- og shiamuslimer
Ashura markeres af både sunni- og shiamuslimer, men med forskellig betydning og praksis.
Mindet om Imam Husayns martyrium
For shiamuslimer er Ashura en sørgedag til minde om Imam Husayn ibn Ali, barnebarn af profeten Muhammed, som blev dræbt i slaget ved Karbala i år 680 e.Kr.
Sorg og refleksion hos shiamuslimer
Shiamuslimer markerer dagen med sorgoptog, recitation af sørgedigte, og nogle gange med symbolske handlinger som selvpiskning (i visse kulturer) for at vise solidaritet med Imam Husayns lidelser.
Sunnimuslimers faste på Ashura
Mange sunnimuslimer faster på Ashura for at følge Profeten Muhammeds eksempel. Ifølge hadith fastede han denne dag og anbefalede det, fordi Moses og israelitterne blev reddet fra Farao denne dag.
Historisk betydning før islam
Ashura havde betydning før islam – det menes, at jøder i Medina fastede denne dag, og Profeten Muhammed anerkendte og adopterede denne praksis med ændringer.
Karbala – et symbol på kamp mod uretfærdighed
For shiamuslimer er slaget ved Karbala og Husayns offer et symbol på modstand mod tyranni og uretfærdighed, og det har en central plads i deres teologi og identitet.
Teater og fortælling (ta’ziya)
I nogle lande som Iran og Irak bliver Ashura markeret med dramatiske teaterstykker, der genfortæller slaget ved Karbala og Husayns død.
Samfundsmæssigt engagement
I mange shiamuslimske samfund uddeles mad og drikke til de fattige som en del af Ashura-markeringen.
En dag med spirituel betydning
Uanset retning i islam ses Ashura som en dag med spirituel betydning, hvor mange muslimer søger tilgivelse, styrker deres tro og reflekterer over moral og opofrelse.





