Styregruppen præsenterer omfattende anbefalinger til kirkeministeren – målet er mindre administration og større fleksibilitet.
Folkekirken står over for en historisk reform af menighedsrådsarbejdet. En ny række anbefalinger fra en bredt sammensat styregruppe skal danne grundlag for de mest omfattende ændringer på området i tre årtier.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra By-, Land- og Kirkeministeriet.
Baggrunden for arbejdet er et længe udtrykt ønske fra både kirkens parter og skiftende ministre om at lette det administrative pres på menighedsrådene og give medlemmerne mere tid til det kirkelige og fællesskabsopbyggende arbejde.
‘Anbefalingerne giver mulighed for at kunne lave de største forandringer af menighedsrådsarbejdet i 30 år. Nu vil regeringen læse anbefalingerne grundigt, men jeg kan allerede nu sige, at vi kommer til at tage et opgør med unødvendigt bureaukrati og administration, så menighedsrådsmedlemmerne får mulighed for at bruge deres tid og energi på det, de rent faktisk er valgt til’, siger kirkeminister Morten Dahlin.
Mindre bøvl, mere lokal frihed
Anbefalingerne er blevet overrakt til ministeren af formand for Landsforeningen af Menighedsråd, Anton Pihl, på et orienteringsmøde i Roskilde. Mødet er det første af tre, hvor landets menighedsrådsmedlemmer får mulighed for at høre om forslagenes indhold.
‘Vi ønsker at skabe gode rammer for det lokale kirkeliv, folkekirken som arbejdsplads og en folkekirke, der også i fremtiden er en vigtig samfundsaktør. Det har været vores udgangspunkt for anbefalingerne, der peger i retning af mindre administrativt bøvl i menighedsrådsarbejdet, mere professionalisering i ledelsen og større fleksibilitet,’ siger Anton Pihl.
Styregruppen foreslår blandt andet, at samarbejdet mellem menighedsråd og provsti styrkes, og at der bliver bedre rammer for samarbejde mellem præster, ansatte og de valgte medlemmer. Anbefalingerne er resultatet af et års arbejde med omfattende inddragelse af folkekirkens parter og en landsdækkende brugerundersøgelse blandt menighedsrådsmedlemmer.
Baggrunden for reformarbejdet blev lagt i marts 2024, da kirkeminister Morten Dahlin satte gang i en proces med henblik på at forenkle menighedsrådsloven. Ifølge Landsforeningen af Menighedsråd er fleksibilitet og professionalisering afgørende for at tilpasse menighedsrådenes arbejde til nutidens behov og sikre, at flere har lyst til at stille op til de frivillige poster.
De næste orienteringsmøder afholdes i Viborg den 22. april og i Ribe den 29. april. En endelig politisk behandling af anbefalingerne forventes senere i 2025.
Dramatiske scener har udspillet sig tirsdag aften, hvor en person er blevet ramt af skud.