Stor andel elever i fængsler: ‘Det giver en ustabil oplæring’

En ny opgørelse fra Fængselsforbundet viser, at hver tredje fængselsbetjent i Jylland og på Fyn nu er elev. I enkelte fængsler udgør eleverne over 40 procent af det samlede opsynspersonale – og det vækker bekymring blandt både tillidsfolk og praktikvejledere.

I Renbæk Fængsel var 44 procent af fængselsbetjentene elever i slutningen af 2024, mens tallet i Søbysøgård lød på 41 procent. Det viser en opgørelse foretaget af forbundssekretær Henrik Thøgersen fra Fængselsforbundet, skriver de i en pressemeddelelse. Her kalder han udviklingen for problematisk og opfordrer til en bedre fordeling af eleverne.

‘Det er rigtig godt, at vi tiltrækker nye kollegaer. Men vi skal huske at behandle dem ordentligt og give dem de rette forudsætninger for at lære faget. Det gør vi ikke, hvis der er for mange elever, som går sammen. Vi har et problem, især i Jylland og på Fyn’, siger Henrik Thøgersen.

Eleverne dækker vagter

Forbundet peger på, at mange elever oplever, at deres tid i fængslet i høj grad går med at dække almindelige vagter frem for at få reel oplæring.

‘I vores undersøgelser gør de opmærksom på, at de mangler tid til læring. At de bare dækker vagter. Sådan må det jo ikke være. Jeg mener, løsningen må være at fordele eleverne på flere matrikler’, siger Thøgersen.

Claus Veggerby, tillidsrepræsentant i Nørre Snede, Møgelkær og Kærshovedgård, deler bekymringen.

‘De er meget kompetente, skal jeg understrege, men det er ikke godt for deres uddannelsesmiljø, at de ikke er sikre på at arbejde sammen med en fastansat. Det giver en ustabil oplæring. Og det presser de fastansatte, som er tilbage’, siger han.

Flere betjente udlånt

Institution Nørre Snede har i øjeblikket udlånt 17 fastansatte til andre institutioner, hvilket ifølge Veggerby forværrer situationen for både elever og faste medarbejdere. Han anbefaler et maksimum på 15-20 procent elever pr. institution for at sikre et godt læringsmiljø.

Også praktikvejleder Jimmi Christensen udtrykker utilfredshed med fordelingen. Han er midlertidigt udlånt til Ringe Fængsel, som ikke har elever, og fortæller, at hans hjemfængsel Møgelkær har fået fire nye elever, mens flere praktikvejledere er udlånt.

‘Det føles som en spand iskoldt vand lige i smasken’, siger han og tilføjer, at fængslet i Ringe gerne vil have elever, men ikke må.

Svar fra Kriminalforsorgen

Kriminalforsorgens HR-chefer oplyser i pressemeddelelsen, at man er opmærksom på balancen mellem elever og fastansatte:

‘Det kræver mange ressourcer at oplære elever, og derfor bestræber vi os på en rimelig balance mellem antallet af elever og den øvrige bemanding på den enkelte institution.’

De understreger samtidig, at der ikke findes et formelt loft for, hvor mange elever en institution må have, men at man løbende vurderer situationen – herunder muligheden for at inddrage flere arresthuse i oplæringen.

Mangelvare i lang tid

Fængselsbetjente har i flere år været en mangelvare i Danmark. Ifølge Kriminalforsorgen var der i slutningen af 2024 over 400 ubesatte stillinger på landsplan. I forsøget på at afhjælpe manglen er der de seneste år satset hårdt på rekruttering og oprettelse af flere elevstillinger – særligt uden for hovedstadsområdet.

Fagforeninger og eksperter har dog advaret om, at den høje koncentration af elever kan føre til kvalitetsudfordringer i både oplæring og sikkerhed, især hvis ikke der er nok fastansatte til at vejlede dem.

En længe ventet økonomisk håndsrækning er på vej til mange danskeres NemKonto. De vil kunne mærke den direkte i løbet af maj