Forligskreds bag nationalpark er enige om at få undersøgt område ved Smålandsfarvandet som ny nationalpark.
Et område på 175.000 hektar ved Smålandsfarvandet, der er farvandet mellem Sjælland, Lolland, Falster og Møn, er kandidat til at blive Danmarks næste og største nationalpark.
Det skriver Miljø- og Ligestillingsministeriet i en pressemeddelelse, efter at forligskredsen bag nationalparkloven er blevet enige om at igangsætte en undersøgelse af området.
Naturstyrelsen vil derfor igangsætte en undersøgelse næste år for at vurdere om området egner sig til at blive en ny nationalpark.
– Smålandsfarvandet kan skabe værdi for naturen, lokalsamfundet og de mange danskere, der ønsker at få større naturoplevelser tættere på,” siger miljøminister Magnus Heunicke (S) i meddelelsen.
Nationalpark Vadehavet er på nuværende tidspunkt Danmarks største nationalpark med sine 146.000 hektar.
Når forundersøgelsen er afsluttet, vil resultaterne blev forelagt forligskredsen, der skal tage stilling til, om området skal være en nationalpark.
Foruden nationalparken i Vadehavet er der også fire andre i Danmark. Der er tale om Nationalpark Thy, Nationalpark Mols Bjerge, Nationalpark Skjoldungernes Land og Nationalpark Kongernes Nordsjælland.
Den mulige og dermed sjette nationalpark vil med sine 175.000 hektarer kategorisere sig som den største nationalpark i Danmark. 175.000 hektar svarer til mere end halvdelen af Fyns areal, der er omkring 300.000 hektar.
Nationalparkerne har blandt andet til formål at styrke og bevare naturens kvalitet og sikre, at vigtige naturtyper ikke går tabt.
Nationalparken ledes efter nationalparkloven af en selvejende statslig nationalparkfond, hvor en bestyrelse beslutter udviklingen af nationalparken i samarbejde med lodsejere og myndigheder.
Det kræver en række undersøgelser at finde potentielle områder, der opfylder kriterierne for oprettelsen af en nationalpark.
Derfor har Naturstyrelsen i løbet af efteråret 2023 foretaget en screening af Danmark for at danne et overblik over, hvor der er områder, som vil egne sig som nationalpark.
Det er ud fra den screening, at styrelsen har fundet frem til, at Smålandsfarvandet er oplagt i forhold til en ny nationalpark.
/ritzau/