Fiskeristyrelsen minder om stramme krav til fangst, udstyr og kvoter, når laksepremieren fejres i de danske åer.
Den 16. april åbnede årets laksefiskeri officielt i de danske åer, og lystfiskere fra hele landet strømmede til steder som Skjern Å, Storå og Kongeå for at kaste snøren ud. Det oplyser Fiskeristyrelsen i en pressemeddelelse.
Ved årets laksepremiere patruljerede fiskerikontrollører fra styrelsen flere steder for at sikre, at reglerne blev overholdt. Der stilles krav om, at fiskerne blandt andet kun bruger kroge uden modhager, respekterer mindstemålet på 40 cm og højst hjemtager én laks pr. person.
“Der er en række regler omkring de redskaber, som lystfiskerne må bruge, blandt andet i forhold til hvilke typer af kroge, der må benyttes. Derudover må man ikke tage mere end én laks med hjem. Og så gælder det grundlæggende for alt lystfiskeri efter laks, at man skal have et fisketegn og være medlem af en fiskeriforening, som har adgang til laksekvoterne,” siger overfiskerikontrollør Martin Trampedach Rindom.
Ifølge Danmarks Center for Vildlaks har laksebestanden i danske åer været i fremgang de seneste år, men bestande som Skjern Å-laksen er fortsat sårbare og kræver nøje beskyttelse. En rapport fra centeret fremhæver, at korrekt håndtering ved genudsætning kan øge overlevelsen for laks med op til 95 procent, hvis fisken ikke løftes op ad vandet.
Han understreger også, at hvis en laks skal genudsættes, må den ikke løftes op af vandet, da det øger chancen for, at fisken overlever. Kvoterne varierer desuden fra å til å: eksempelvis er der i Kongeåen kun tilladt at hjemtage 30 store laks over 73 cm – hvorefter det forbydes resten af sæsonen.
I Skjern Å er kvoten i år sat til nul, og alle laks skal genudsættes for at beskytte bestanden.
Sådan fisker du lovligt efter laks:
- Indløs fisketegn, hvis du er mellem 18-67 år.
- Køb dagskort eller vær medlem af en fiskeriforening.
- Brug kun kroge uden modhager.
- Overhold mindstemål.
- Hjemtag maksimalt én laks pr. fisker.
- Genudsæt laks i vandet uden at tage dem op