Så mange asylansøgere venter på at rejse ud af Danmark

Siden Hjemrejsestyrelsens oprettelse er Danmark blevet hurtigere til at sende afviste asylansøgere hjem.

Der er rekordfå afviste asylansøgere i udsendelsesposition.

Det skriver Udlændinge- og Integrationsministeriet lørdag i en pressemeddelelse.

Ifølge udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) skyldes det blandt andet oprettelsen af Hjemrejsestyrelsen i 2020.

Hjemrejsestyrelsen har ansvaret for, at afviste asylansøgere rejser ud af Danmark.

I dag er der omkring 330 afviste asylansøgere i udsendelsesposition.

Man har opgjort antallet for hvert år siden 2004, og i år nåede antallet sit laveste siden da.

I 2020 var tallet 1155.

Det seneste tal stammer fra 30. november 2024.

– I andre europæiske lande lever titusindvis af udlændinge uden lovligt ophold under jorden.

– Det er en kæmpe succes, at vi i Danmark er lykkedes med at få tallet bragt så langt ned, siger Kaare Dybvad Bek i pressemeddelelsen.

I forbindelse med oprettelsen af Hjemrejsestyrelsen i 2020 udtalte den daværende udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), at det skete for at “sikre at folk kommer hjem igen, når de ikke længere har ret til at være i Danmark”.

Hovedparten af de omkring 330 afviste asylansøgere i udsendelsesposition er indkvarteret af Udlændingestyrelsen herunder på udrejsecenteret Kærshovedgård og Center Avnstrup.

Den største gruppe af de afviste asylansøgere i udsendelsesposition udgøres af iranere, da Iran ikke tager imod tvangsmæssige udsendelser af personer uden de nødvendige rejsedokumenter.

Danmark kan heller ikke sende afviste asylansøgere tvangsmæssigt til Syrien eller Afghanistan af udenrigspolitiske årsager.

Ifølge Kaare Dybvad Bek har Hjemrejsestyrelsen været med til at effektivisere processen med at sende afviste asylansøgere hjem.

– Man har fokuseret indsatsen for at få folk til at rejse hjem. Før lå det hos tre til fire forskellige myndigheder – blandt andet hos politiet og Udlændingestyrelsen, siger Kaare Dybvad Bek til Ritzau.

Derudover fremhæver han, at det er lykkedes at rådgive en stor del af de asylansøgere, som er blevet afvist, så de har valgt at rejse hjem frivilligt.

Kaare Dybvad Bek anerkender samtidig, at udviklingen kan have noget at gøre med, at der er kommet færre flygtninge til Danmark.

/ritzau/

Formand for Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt, er røget til tasterne. Han er ude efter udenrigsministeren, Lars Løkke Rasmussen.