Rigtig dårlige nyheder for Donald Trump

Mandag rammer rigtig dårlige nyheder for den amerianske præsident, Donald Trump. Det er ikke sket siden 1974, lyder det nu

Overskrifterne står i kø, når man skal forsøge at opsummere den amerikanske præsident Donald Trumps første 100 dage i embedet.

En af dem handler om en lang række skiftende toldmeldinger, der fik aktiemarkeder i hele verden til at styrtdykke i begyndelsen af april.

Selv om stemningen er blødt en anelse op siden da, så står det amerikanske S&P 500-aktieindeks mandag til at have tabt 8,4 procent af sin værdi siden Trumps indsættelse i januar.

Indekset, der består af 500 store amerikanske virksomheder – herunder Apple, Microsoft, Alphabet og Amazon – har dermed fået sin værste start på en præsidentperiode siden 1974.

Her overtog Gerald Ford efter Richard Nixon, der måtte træde tilbage som et resultat af den såkaldte Watergate-skandale.

Under Gerald Ford lød det tilsvarende fald på 11,1 procent, men her hører det også med til historien, at han tog over midt i oliekrisen.

Ifølge Tine Choi Danielsen, der er chefstrateg hos PFA, udmærker Trump sig ved, at han egenhændigt har sørget for at sende aktiemarkedet ned med sin politik.

– Med Ford var der omvendt en ekstern forklaring på det, siger hun.

Chefstrategen regner med, at udsvingene på aktiemarkederne vil fortsætte under hele Trumps præsidentperiode, der løber frem til 2029.

Derfor opfordrer hun også private investorerne til at slå koldt vand i blodet og have det lange lys på.

– Vi har jo set, hvor uforudsigeligt Donald Trump agerer og kan sende markederne i begge retninger, siger hun.

– Så man skal nok lade være med at forsøge på at fange de her udsving, for det er umuligt at forudsige, hvordan han tænker.

Donald Trumps skiftende meldinger om højere toldsatser på varer fra andre lande har fået mange økonomer til at frygte en global recession.

En recession beskriver en periode med økonomisk nedgang.

Han vil med højere told tvinge udenlandske virksomheder til at producere deres varer i USA og skabe amerikanske arbejdspladser.

Told er en importafgift, som lægges på varer, der produceres i udlandet. Intentionen med tolden er, at amerikanerne i stedet vil købe hjemlige produkter og på den måde styrke landets egen økonomi.

Donald Trump vil med højere told derudover tvinge udenlandske virksomheder til at producere deres varer i USA og skabe amerikanske arbejdspladser.

/ritzau/