Nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser store forskelle i klimaaftrykket mellem rig og fattig i Danmark. Ifølge analysen udleder den rigeste tiendedel af befolkningen i gennemsnit 14 ton CO₂e om året fra deres privatforbrug – næsten fire gange mere end den fattigste tiendedel, som udleder 3,6 ton.
Gennemsnittet for danskerne ligger på 7,5 ton CO₂e pr. person, og særligt flyrejser skiller sig ud: Den rigeste tiendedel udleder syv gange så meget fra flyrejser som den fattigste.
Det skriver AE i en pressemeddelelse.
Ifølge AE’s analytiker Rasmus Lindø Kaslund er forskellene tydelige:
‘De rigeste danskere har et langt højere klimaaftryk end resten af befolkningen. De flyver oftere og kører mere i bil. Men også andre dele af deres private forbrug udleder langt mere.’
Selv boligrelateret forbrug, som el og varme, fylder mere i klimaaftrykket for de rigeste – dobbelt så meget som hos de fattigste.
Politiske redskaber med sociale hensyn
Analysen kobler sig til en diskussion i regeringsgrundlaget fra 2022, hvor det blev varslet, at man vil undersøge et mål for det samlede forbrugsbaserede klimaaftryk. Det adskiller sig fra Danmarks officielle 2030-klimamål, der handler om territoriale udledninger.
Hvis politikerne vælger at regulere danskernes privatforbrug af hensyn til klimaet, bør det ske med fokus på social retfærdighed, mener AE.
‘Politisk kan man med fordel arbejde med afgifter på særligt klimabelastende forbrug kombineret med lavere elafgift, højere personfradrag eller en ny udgave af den grønne check til de fattigste. Det vil sænke klimaaftrykket på en måde, hvor de rigeste bidrager mest,’ siger Rasmus Lindø Kaslund.
Udlandsk forskning enig
Forskning bakker op om, at der er en stærk sammenhæng mellem indkomst og klimabelastning. Ifølge en rapport fra Stockholm Environment Institute står de rigeste 10 procent globalt for mere end halvdelen af verdens samlede CO₂-udledning. Den tendens afspejler sig altså også tydeligt i danske tal.
Klimarådet har tidligere anbefalet en styrket indsats over for forbrugsrelaterede udledninger – herunder særligt flytransport og kødforbrug – og har opfordret til mere målrettede afgifter, der rammer højtforbrugere uden at forværre uligheden.