Region Midtjylland tager et stort skridt i den grønne retning. Med nye, forpligtende bæredygtighedsaftaler er samtlige hospitaler, psykiatriske enheder og institutioner i regionen nu direkte involveret i arbejdet med at reducere CO₂ og omstille driften i en mere bæredygtig retning.
Aftalerne, der dækker perioden 2025-2026, bygger videre på erfaringerne fra første aftaleperiode og er blandt de første af sin slags i Danmark. De forpligter alle 11 enheder i regionen til at arbejde målrettet inden for fire spor: cirkulær økonomi, el, vand og varme, transport og mobilitet samt social ansvarlighed.
Regionen har allerede reduceret sit samlede CO₂-aftryk med næsten to tredjedele af målet frem mod 2030. Det viser regionens seneste klimaregnskab, hvor en del af fremskridtene skyldes omlægninger i byggeriet og den generelle grønne omstilling i samfundet.
Det skriver de i en pressemeddelelse.
Stort potentiale
Ifølge en analyse fra KL og Danske Regioner står sundhedsvæsenet for op mod 6 procent af Danmarks samlede CO₂-aftryk – især grundet forbrug af energi og engangsprodukter på hospitaler. Potentialet for reduktion er derfor betydeligt.
Ifølge Henrik Gottlieb Hansen, formand for Region Midtjyllands udvalg for Bæredygtighed, Teknologi og Anlæg, handler det nu om at sætte endnu mere handling bag ordene. Bæredygtighedsaftalerne skal sikre, at alle enheder arbejder systematisk og målrettet, og at erfaringer og løsninger deles på tværs.
Aftalerne indeholder både obligatoriske og selvvalgte indsatser, som hver enhed skal arbejde med. Det kan fx være konkrete tiltag som at skifte engangsudstyr ud med flergangsløsninger, reducere spild i hverdagen eller strømline logistik og transport for at spare energi.
Regionens bæredygtighedsstrategi sigter mod at blive cirkulær i 2030 og CO₂-neutral i 2050. For at understøtte målene er der nedsat bæredygtighedsteam på alle enheder, og værktøjer som regionens Bæredygtighedskatalog bruges aktivt i hverdagen.
Sygeplejefaglige og administrative ledere på tværs af hospitalerne fremhæver i pressemeddelelsen, hvordan aftalerne skaber retning, fællesskab og handlekraft i et område, hvor bæredygtighed tidligere har været fragmenteret og projektorienteret.