Finansieringsvanskeligheder uden for byerne skal nu kortlægges i ny undersøgelse, som skal bane vej for bedre lånemuligheder.
Regler og praksis for boligfinansiering i landdistrikter skal under lup. Regeringen sætter nu gang i en undersøgelse, der skal afdække, om det i praksis er for svært at få lån til huskøb i yderområderne. Det oplyser Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.
Initiativet er en reaktion på input fra en række organisationer og aktører, som mandag deltog i et møde med erhvervsminister Morten Bødskov og minister for byer og landdistrikter Morten Dahlin. Mødet følger op på regeringens seneste forslag om forbedring af den eksisterende statsgarantiordning for boligkøb i landdistrikter.
Vil sikre lån til liv på landet
”Der skal være finansiering til liv og vækst i landdistrikterne,” siger erhvervsminister Morten Bødskov. “Regeringen har heldigvis allerede gjort en hel stribe ting for vores landdistrikter, men det står klart, at der er efterspørgsel på mere. Nu skal vi have undersøgt, om der skal skrues endnu mere på knapperne.”
Undersøgelsen skal blandt andet belyse, om de nuværende regler er klare og brugervenlige, og om bankerne fortolker dem for restriktivt i forhold til beliggenhed og ejendomsværdi.
Minister for byer og landdistrikter, Morten Dahlin, tilføjer: ”Drømmen om egen bolig skal ikke begrænses af, hvilket postnummer du har i Danmark. Derfor vil regeringen nu have undersøgt, hvad vi kan gøre for at adgang til lån og finansiering til boliger i vores landdistrikter bliver gjort lettere.”
Regler kan spænde ben for tilflytning
Ifølge en analyse fra Byrdinstituttet fra 2023 bliver boliger i landzoner i gennemsnit vurderet 15-25 % lavere end tilsvarende boliger i bynære områder, hvilket har stor betydning for lånemulighederne. Tal fra Finans Danmark viser desuden, at andelen af afviste låneansøgninger er højere i landkommuner. Flere eksperter anbefaler derfor, at staten spiller en større rolle – for eksempel gennem udvidede garantier eller målrettede finansieringsordninger, der kan afbøde markedets skævvridning.
Flere organisationer har i årevis peget på, at det især er unge familier og førstegangskøbere, der rammes af bankernes forsigtighed i landdistrikterne. Udfordringen er ofte, at ejendomme i områder med lav efterspørgsel bliver vurderet lavt, hvilket gør det svært at opnå lån – også selvom køberens økonomi er sund.