Professor advarer: Seks store reformer – men ingen plan for virkeligheden

Reformer om alt fra folkeskole og ældrepleje til sundhed og beskæftigelse vælter ind over kommunerne – men uden fælles retning. Det er en opskrift på kaos, mener økonomiprofessor Nina Smith i en ny podcast fra tænketanken INVI.

Reformerne er massive. Folkeskoleaftalen, ældrereformen, sundhedsreformen, beskæftigelsesreformen, socialreformen og Den grønne trepart er alle store ændringer, der er på vej til implementering i landets 98 kommuner. Men ifølge Nina Smith, professor i økonomi og tidligere formand for Reformkommissionen, er problemerne med at få dem til at virke i praksis alvorlige, skriver INVI i en pressemeddelelse:

‘Jeg tror ikke, vi får et godt velfærdssamfund, hvis ikke vi i fremtiden får Christiansborg og Slotsholmen til at arbejde lidt bedre sammen med det kommunale styre og de embedsfolk, der sidder der,’ siger hun i podcasten KOMPAS.

Et puslespil uden forside

Ifølge Smith bliver reformerne sendt ud uden en samlet plan, og det lægger pres på kommunerne, som bliver efterladt med at samle trådene selv. Det er især problematisk, når flere reformer rammer de samme områder og institutioner – uden at tale sammen.

Centerchef i Lyngby-Taarbæk Kommune, Nina Brünnich Kragesteen, bekræfter problemet og sammenligner situationen med en kommunalreform – men uden overordnet styring:

‘Samlet set er de her reformer lige så omfattende og omsiggribende som en fuld kommunalreform – de er bare ikke koordineret up front,’ siger hun og peger på, at digitaliseringskravene i to reformer – sundheds- og ældrereformen – trækker i forskellige retninger.

Risiko for store forskelle og svækket velfærd

En af de største udfordringer bliver, ifølge Smith, forskellene mellem kommunerne. Nogle vil lykkes bedre end andre – og det vil borgerne kunne mærke:

‘Vi har 98 kommuner, og de vil gøre det forskelligt, uden tvivl. Hvad sker der, når nabokommunen gør ting på en lidt anden måde, og så kommer borgerne og siger, at det er virkelig dårligt, det, I gør her. Det bliver svært,’ siger hun.

Derfor opfordrer hun til, at Christiansborg fremover tager langt større hensyn til den virkelighed, som reformerne lander i. Ifølge Smith mangler mange reforminitiativer det, hun kalder en “tryktest” i virkelighedens verden:

‘Mit billede er, at når man sidder på Slotsholmen og laver ellers fornuftige ting, så har man ikke gennemtænkt, hvordan det skal implementeres og forvaltes.’

Perspektivet delt på tværs

Debatten om kommunernes kapacitet til at implementere reformer har været aktuel i årevis. Ifølge VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd – viser tidligere evalueringer, at manglende koordinering mellem stat og kommuner ofte fører til ineffektiv implementering og frustration blandt medarbejdere i velfærdssektoren. VIVE har bl.a. peget på behovet for bedre kobling mellem reformdesign og praktisk forvaltning.

Med de seks nævnte reformer på vej ser flere eksperter, herunder Nina Smith, en risiko for, at gode intentioner risikerer at ende som dårligt udførte forandringer – hvis ikke Christiansborg i højere grad samarbejder med kommunerne om virkelighedens udfordringer.

Mange danskere skal snart vænne sig til nye butiksskilte i deres lokale dagligvarebutik – blandt andet Coop 365discount. En ny aftale mellem to af landets største dagligvarekoncerner betyder, at flere 365discount-butikker lukker – og nogle steder forsvinder kæden helt.