15. feb. 2022 - 10:22

VIDEO: Kampfly ankommet til BornholmTo F-16 kampfly er tirsdag landet på bornholmsk jord.

Flyene står nu klar i Bornholms Lufthavn, som ligger ca. 5 kilometer fra Rønne.

De to kampfly er kommet til klippeøen, som et led i den danske regerings styrkelse af beredskabet grundet den skærpede europæiske sikkerhedssituation, som primært skyldes det russiske pres på Ukraines grænser de seneste uger.

Presse-fotos.dk har været i kontakt med Forsvarskommandoen, som bekræfter, at flyene er kommet til Bornholm. De har dog ikke yderligere kommentarer og henviser til deres pressemeddelelse fra den 8. februar.

I pressemeddelelsen forklarede forsvarschefen, general Flemming Lentfer, flyenes formål.

– I løbet af den kommende tid vil også to F-16 kampfly blive placeret på Bornholm for at styrke det nationale afvisningsberedskab.

– Det er vigtigt at slå fast, at der for nuværende ikke er en øget trussel mod Danmark eller Bornholm for den sags skyld. Vi styrker vores militære muligheder for at kunne reagere hurtigere, hvis situationen kræver det, fortsatte forsvarschefen.

Ifølge pressemeddelelsen, forudser Forsvaret, at det skærpede beredskab foreløbigt forløber indtil udgangen af marts måned.

Ud over de to kampfly på Bornholm, så omfatter skærpelsen af beredskabet placeringen af en 7-800 mand stor kampbataljonen og en klargøring af en fregat.

Alt sammen gøres klar af Forsvaret, så der kan reageres hurtigt, hvis situationen kræver det, fremgår det af pressemeddelelsen.

Kampbataljonen, som er tilmeldt NATO’s beredskab, skal fremover have en reaktionstid på mellem 1-5 dage i modsætning til de 30 dage, den har været hidtil.

De 700-800 soldater, som bataljonen vil bestå af, vil blive samlet i Slagelse.

Fregatten, som klargøres, skal stå for nationale opgaver, som blandt andet omfatter øget overvågning af danske farvande, Østersøen og støtte til transportopgaver.