Vennepar svindlede med corona-midler: “Jeg var bare dum i hovedet”

Et vennepar, der sammen driver et mindre kræmmermarked på Fyn, er blevet dømt for dokumentfalsk og svindel med coronahjælpepakker ved Retten i Odense.

Begge blev idømt en betinget fængselsstraf samt ekstra store bøder, da retten valgte at dømme efter en særlig coronaparagraf, der gør det muligt at firedoble bøder og idømme fængsel i op til 20 år for svindel med coronahjælpepakker.

Torsdag vidnede de dømte i retten, hvor kvinden nægtede sig skyldig, mens manden erkendte sig skyldig i dokumentfalsk og delvist skyldig i at have givet urigtige oplysninger til Erhvervsstyrelsen i forbindelse med ansøgning om kompensation.

Forfalskede ansøgninger

Sidste år søgte de to nemlig kompensation for 305.000 kroner, da et kræmmermarked, de skulle holde den 31. marts, blev aflyst på grund af covid-19. Den 31. marts var på daværende tidspunkt den sidste dag, hvor man kunne ansøge om kompensation.

Dog fremgik det på Facebook og på kræmmermarkedets hjemmeside, at markedet først skulle afholdes den 9. til 11. april.

I ansøgningen fremgik der også en liste af tabte udgifter uden dokumentation.

Senere ansøgte venneparret om 135.000 kroner ved at liste deres tabte udgifter – igen uden dokumentation.

Tredje gang ansøgte de om 100.000 kroner for tabte omkostninger. Denne gang med forfalsket dokumentation.

I retssalen forklarede den 50-årige mand, at han i perioden, hvor ansøgningerne blev sendt, var påvirket af morfinpiller, som han tog på grund af en arbejdsskade.

“Jeg var bare dum i hovedet, jeg tænkte ikke klart,” sagde han.

Den 45-årige kvinde, der nægtede sig skyldig og sagde, at hun aldrig havde set de falske fakturaer.

“Jeg tror bare på, at det er rigtigt. Sådan noget er jeg dum til,” sagde hun i retten.

Bør tages meget alvorligt

Ifølge anklageren burde den 50-årige mand få en betinget dom på to års fængsel og en bøde på cirka 900.000 kroner, mens den 45-årige kvinde burde idømmes halvandet års betinget fængsel og en bøde på 630.000 kroner.

“En ting er, at man forsøger at svindle statskassen. Det er noget, der går ud over os alle sammen. Men særligt med de her coronahjælpepakker, der er det meget, meget alvorligt,” siger anklageren, Maria Fanø-Fredeløkke, til B.T.