USA reagerer på Palaudans koranafbrænding: “En respektløs handling”

Det er en meget respektløs handling at afbrænde bøger, der er hellige for andre. Sådan lyder det fra USA’s regering efter Rasmus Paludan satte ild til koranen foran den tyrkiske ambassade i Sverige.

Talsmanden for det amerikanske udenrigsministerium udtaler mandag aften, at noget kan være lovligt, men også være forfærdeligt på samme tid.

“Noget kan være lovligt, men rent ud forfærdeligt”, konstaterer han med henvisning til, at Paludans afbrænding i Sverige ikke var ulovlig.

Om Rasmus Paludan udtaler talsmanden, at koranafbrændningen nu kan få direkte konsekvenser for Sveriges medlemskab i NATO.

LIGE NU LÆSER ANDRE: SKOLE EVAKUERET I KØBENHAVN: FLERE BRANDKØRETØJER ANKOMMET

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyib Erdogan, har udtalt, at Sverige ikke skal forvente at få Tyrkiets støtte, når forhandlingerne om Sveriges medlemskab skal drøftes.

“De, som tillader den form for blasfemi foran vores ambassade, skal ikke længere forvente vores støtte til deres Nato-medlemskab”, sagde Erdogan i en tale.

For at blive optaget som medlem af NATO skal Sverige og Finland have støtte fra alle medlemslandene. Derfor er det blevet endnu mere vanskeligt, efter Sverige ikke gjorde det ulovligt at brænde koranen foran den tyrkiske ambassade.

LÆS OGSÅ: KÆMPE FLAMMER I GÅRD

Sveriges reagering har taget skarpt afstand fra Paludans handling, men det er ikke nok til at får den tyrkiske opbakning til at optage Sverige i NATO.

Også den danske udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen (M), har taget afstand fra Paludans handlinger. På et EU-udenrigsministermøde kaldte han det både ‘skamfuldt’ og ‘beskæmmende’