08. sep. 2021 - 11:34

Ung mand kastede sten mod politiet ved Paludan-demonstration – nu skal hele familien smides på gadenUnder et minut.

Det var så lang tid, der gik fra, at lederen af Stram Kurs, Rasmus Paludan begyndte at kaste med koranen til, at maskerede mænd stormede igennem politiafspærringen og forsøgte at overfalde ham på pladsen. 

Det var på Nørrebro ved Blågårds Plads 14. april 2019 på en ellers fredelig og grå forårsdag.

Men dagen endte med voldsomme optøjer, hvor maskerede unge mænd kastede med brosten, fyrværkeri og andet kasteskyts mod politiet. Imens svarede kampklædt politi tilbage med tåregas og knipler. 

Ildspåsættelser ved optøjerne omkring Blågårds Plads på Nørrebro 14. april 2019

Det har haft store konsekvenser for familierne til nogle af de unge, som deltog i optøjerne. Især for en af familierne fra Blågårds Plads til en af de unge, som deltog i optøjerne. En ny dom fra Østre Landsret har nemlig afgjort, at familien skal smides ud af deres bolig pga. sønnens deltagelse i optøjerne, skriver Berlingske. 

Der er tale om en familie med mor, far, to små døtre, som bor ved Blågårds Plads. Tidligere har moren udtalt til Berlingske:

“Hvorfor skal man tage skylden for noget, når min søn tager sin straf? Vi har ikke haft en jordisk chance for at sige til vores børn, at de skal holde sig væk”.

Politiet svarede igen med tåregas og knipler

Går udover hele familien

Fsb, hovedstadens største almene boligselskab, har bedt familien og tre andre familier fra Blågårds Plads om at forlade deres lejemål, fordi medlemmer af deres husstande deltog i optøjerne ved Paludan-demonstrationen. 

Det kan boligselskabet gøre, fordi en lov fra 2018 giver boligselskaber mulighed for at smide en hel familie ud af en ejendom, hvis en af beboerne har begået en ud af en række overtrædelser indenfor en radius af en kilometer fra ejendommen. 

Fremmødte ved Blågårds Plads på Nørrebro 14. april 2019

I september 2019 blev sønnen idømt 9 måneders ubetinget fængsel for at kaste fire genstande mod politiet: En sten, et bræt, et støtteben og en mørk genstand. Der var ikke nogen af genstandene, som ramte nogen eller noget. 

Familien forsøgte efter sønnens dom at køre sagen mod boligselskabet FSB ved boligretten, men tabte. Derefter ankede familien dommen til landsretten, og mandag tabte de så også sagen i landsretten, hvor Østre Landsret stadfæstede, at familien skal flytte væk fra Blågårds Plads og betale 25.000 kr. Det viser retsdokumenter, som Berlingske er i besiddelse af. 

Der blev kastet med sten, fyrværkeri og andre kasteskyts mod politiet af maskerede demonstranter

Skuffet advokat

Familiens advokat, Jakob Dalsgaard-Hansen siger til Berlingske, at han er skuffet over Østre Landsrets afgørelse: 

“Selvfølgelig må man ikke kaste ting efter politiet, men spørgsmålet er jo, hvordan beboerne har kunnet imødegå demonstrationen og fået deres børn væk. Det er jo en pludselig opstået situation, hvor det hele stikker helt af,” siger han.

Jakob Dalsgaard-Hansen oplyser, at han nu vil drøfte med sin klient, hvorvidt de skal ansøge om at bringe sagen for Højesteret, men:

“Vores udgangspunkt er, at min klient ikke skal flytte,” siger han.

Det er ikke kun på Blågårds Plads, at familier er blevet bedt om at forlade deres boliger pga. loven fra 2018. Mindst 18 familier i andre steder i landet er også blevet bedt om at forlade deres boliger. Blandt andet i Volsmose, Gellerupparken og Mjølner Parken, skriver Berlingske.