26. nov. 2021 - 14:33

Ukrainsk lastbilchauffør kørte i over 35 timer uden tilstrækkeligt hvilArkivfoto

Tirsdag d. 23. november patruljerede en patrulje på Køge Bugt Motorvejen. Her stoppede de en lettisk lastbil til en rutinemæssig kontrol.

Alt virkede til at være i den skønneste orden i første omgang. Dog blev betjentene mistænksomme, da de undersøgte kørselsmønstret i fartskriveren, som er det måleinstrument der konstant registrerer lastbilens hastighed og køre- og hviletid.

Derfor valgte betjente at ransage lastbilen.

Ved ransagningen fandt betjentene en kortholder i lastbilens køleskab. I kortholderen var der to ekstra førerkort, som tilhørte chaufføren af lastbilen. Lastbilchaufføren havde altså kørt på alle tre kort, som han var i besiddelse af og dermed overtrådt de køre-/hviletidsregler, som er gældende i høj grad.

”Data på de forskellige førerkort viser, at chaufføren over et par dage havde kørt i over 35 timer uden at hvile sig tilstrækkeligt. En anden periode viste, at der højst var et dagligt hvil på 59 minutter. Det er dybt uansvarligt at køre på den måde, hvor man sætter både sit eget og andres liv på spil. Når man ikke er udhvilet, har man jo en langsommere reaktionstid, og når man så tilsætter en tonstung lastbil og høj fart, så har man en virkelig en dårlig kombination. Der skal ikke mange sekunders uopmærksomhed til, før det kan ende helt galt,” siger politikommissær Henrik Fobian, leder af Tungvognscenter Øst hos Midt- og Vestsjællands Politi i en pressemeddelelse.

Den maksimale køretid, som er tilladt, lyder på 10 timer, før man skal tage et hvil på mindst 9 timer.

Chaufføren har fået en bøde for overtrædelserne på 60.000 kr., mens vognmanden har fået en bøde på 226.000.