28. feb. 2022 - 9:34

Ukraine: Verdens største fly meldes ødelagt af russerneVerdens største fly, et Antonov AN-225, er blevet ødelagt under den russiske invasion af Ukraine, siger ukrainske myndigheder.

Det oplyser CNN.

Det sker kun under en måned efter, at flyet var i Danmark.

Det store fragtfly landede nemlig i Danmark den 5. februar, hvor det skulle levere 2,5 millioner test-selv-coronatests.

Flyet, som bliver kaldt ‘Mriya’, som betyder ‘drøm’ på ukrainsk, stod parkeret på en landingsplads nær Kiev og blev ødelagt af russiske besættere, beretter ukrainske myndigheder på Twitter.

Også den ukrainske udenrigsminister har kommenteret meldingen om det ødelagte fly på Twitter.

– Rusland har måske ødelagt vores ‘Mriya’. Men de vil aldrig nogensinde være i stand til at ødelægge vores drøm om en stærk, fri og demokratisk stat. Vi vil sejre, skriver Dmytro Kuleba.

Det har ikke været muligt at få en uafhængig bekræftelse på, at flyet er blevet ødelagt, men et statsligt ukrainsk forsvarsselskab, som administrerer ‘Mriya’ skrev søndag i en meddelelse, at flyet er blevet ødelagt og vil blive genopbygget – på Ruslands regning, hvis det står til det ukrainske selskab.

Selskabet melder, at en genopbygning kommer til at koste 3 milliarder dollars eller små 20 milliarder danske kroner og tage op imod fem år.

Ifølge flymediet Aerotime er ‘Mriya’ 84 meter langt og har et vingefang på 88,4 meter.

Flyet vejer 175 tons uden brændstof eller last, mens det vejer op mod 650 fuldt lastet og med brændstof. Flyets lastrum er ifølge mediet så stort, at det har plads til 50 biler.

Flyet er den eneste af sin slags i hele verden.