Tunfotograf og akvariechef har set en pukkelhval i Øresund

Illustrationsfoto

Søndag formiddag svømmer en hval, der sandsynligvis er en pukkelhval, rundt i Øresund nordvest for Helsingborg.

Det fortæller både tunfotograf Bettina Pedersen og chef på Øresundsakvariet Jens Peder Jeppesen til Helsingør Dagblad.

De har begge set hvalen, og over for Helsingør Dagblad vurderer Jens Peder Jeppesen, at der er tale om en pukkelhval.

– Ja, det er en pukkelhval, jeg er 99 procent sikker. Vi har masser af video, som vi nu skal hjem og kigge igennem. Det er i hvert fald ikke en kaskelot. Normalt viser kaskelotter hele halen, når de dykker ned, denne her smuttede ligesom ned i vandet med hele ryggen, siger Jens Peder Jeppesen til mediet.

Der er før blevet observeret pukkelhvaler i Øresund, men det sker meget sjældent ifølge akvariechefen.

I juli skyllede en død pukkelhval op på stranden ved Dueodde på Bornholm.

Også i sommeren 2023 blev der observeret en pukkelhval i dansk farvand. Her blev hvalen først spottet og filmet i Aarhus havn. Nogle dage senere blev den samme hval sandsynligvis set ved Middelfart på Fyn.

Hvaler opdeles i to grupper: tandhvaler og bardehvaler. Pukkelhvalen hører til sidstnævnte kategori sammen med blandt andet blåhvaler og gråhvaler.

Pukkelhvalerne kommer til Grønland i sommerhalvåret for at søge føde, som består af bittesmå stimefisk og små krebsdyr kaldet krill, skriver Grønlands Naturinstitut.

I løbet af sæsonen indtager pukkelhvalerne en væsentlig mængde føde i det grønlandske farvand, så de kan opbygge deres spæklag. Det gør dem i stand til at foretage deres sydlige vandring til kælveområderne i efteråret.

Pukkelhvalen er udbredt i alle verdens oceaner. Størstedelen af dem som ses i Grønland om sommeren yngler ved Silverbank ud for Haiti og Puerto Rico, skriver Grønlands Naturinstitut.

Ifølge Naturhistorisk Museum kan pukkelhvaler blive op til 19 meter lange og veje op mod 35 ton.