Trepartsaftale sikrer større støtte til landbruget

Med den nye trepartsaftale vil støtten til det danske landbrug stige til 16,3 milliarder kroner om året i 2030.

Det viser en ny beregning af den grønne tænketank Concito ifølge Information.

Tidligere på året fastslog tænketanken Kraka, at det danske landbrug samlet får 12 milliarder kroner i støtte om året.

Beløbet ventes at stige betragteligt, når de beløb, der ifølge trepartsaftalen skal bruges på at omlægge areal og støtte skovrejsning og pyrolyse, tælles med.

Seniorøkonom hos Kraka Andreas Lund Jørgensen vurderer på baggrund af Concitos nye beregninger, at samfundet vil komme til at bruge for mange penge på landbruget.

– Jo mere vi betaler dem for at producere, desto dyrere bliver det at betale dem for at lade være med at producere på de steder, hvor vi skal tage hensyn til drikkevand, vandmiljøet eller biodiversitet, siger han til Information.

I Concitos beregninger er det EU-støtten, som udgør det største beløb på omkring 8,3 milliarder kroner årligt til landbruget.

Erhvervet beskæftiger i dag to procent af arbejdsstyrken. Desuden optager landbruget 60 procent af det danske areal.

Regeringen og en række interesseorganisationer blev i juni enige om den grønne trepartsaftale, som blandt andet skal sikre bedre vilkår for natur og vandmiljø samt bidrage til at indfri Danmarks 2030-klimamål.

Blandt interesseorganisationerne er Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening.

Aftalen indebærer blandt andet en CO2-afgift på landbrug, rejsning af 250.000 hektar skov og udtagning af lavbundsjorde og andre jorde til beskyttet natur.

Selv om treparten er nået til enighed om en aftale, skal den fortsat fremsættes og vedtages i Folketinget. Det vil først ske, når Folketinget åbner for lovbehandlingen igen.