Tourens første bjergetape: Pogacar knækker Vingegaard

Det første bjergslag i årets Tour de France endte tirsdag i Tadej Pogacars (UAE Emirates) favør.

Den slovenske stjerne satte Jonas Vingegaard (Visma) på Col du Galibier, holdt ham bag sig på nedkørslen og vandt 4. etape. Samtidig generobrede Pogacar den gule førertrøje.

Vingegaard blev på nedkørslen hentet af en mindre gruppe og kom i mål som nummer fem – 37 sekunder efter Pogacar.

Danskeren er nu samlet nummer tre i Tour de France. Han er 50 sekunder efter Pogacar, mens Remco Evenepoel (Quick-Step) er på andenpladsen.

Richard Carapaz (EF), der kørte i førertrøjen på 4. etape, knækkede tidligt på Col du Galibier og tabte over fem minutter til Pogacar.

Det er 12. gang i karrieren, at 25-årige Pogacar vinder en Tour de France-etape. Han vandt desuden løbet samlet i 2020 og 2021.

Fra start på den knap 140 kilometer lange 4. etape var det Mads Pedersen (Lidl-Trek), der trådte i karakter og insisterede på angreb frem mod den indlagte pointspurt, der lå tidligt, og inden de store stigninger tog ved.

Eksverdensmesteren fik selskab af en mindre gruppe, hvor også Magnus Cort (Uno-X) var med, og selv om de blev halet ind inden pointspurten, lykkedes det Mads Pedersen at vinde den foran vinderen af 3. etape, Biniam Girmay (Intermarcé), og æde sig tæt på toppen i kampen om den grønne trøje.

Derefter gik der stilstand i den, og en stor gruppe med blandt andre Christopher Juul-Jensen (Jayco) kom afsted.

Over toppen af den lange stigning op til Sestrières var der 17 ryttere samlet med feltet omkring to minutter bag sig.

På det tidspunkt havde ingen af klassementsrytterne gjort væsen af sig. Det gjorde de heller ikke på dagens anden af de tre stigninger, og så var der lagt op til den ventede eksplosion op ad Col du Galibier, som var del af den etape, som bragte Jonas Vingegaard i gult for første gang, i 2022.

Eksplosionen blev iscenesat af Tadej Pogacars hold, UAE Emirates, der langsomt skruede mere og mere op for farten op ad den lange stigning.

Med godt syv kilometer til toppen blev sidste mand fra udbruddet hentet, og få kilometer senere sad Jonas Vingegaard alene mod fire mand fra UAE Emirates’ superhold.

Tæt på toppen af Col du Galibier kom så det ventede Pogacar-angreb. Vingegaard sad klistret i hjulet straks, men måtte kort efter give slip og se Pogacar køre alene over toppen med cirka ti sekunders forspring.

Det hul blev kun større på den lange nedkørsel, hvor Vingegaard måtte se sig hentet af først Juan Ayuso (UAE Emirates), Primoz Roglic (Bora) og Carlos Rodriguez (Ineos) og siden også Remco Evenepoel (Quick-Step).

I spurten for de sekundære placeringer og overskydende bonussekunder blev Vingegaard slået af Evenepoel og Ayuso.

Dermed er den dobbelte forsvarende Tour-vinder altså 50 sekunder efter den slovenske rival, inden det igen bliver sprinternes tur på de næste to etaper. Fredag venter der en 25 kilometer lang enkeltstart.

En besked er sent mandag aften afsendt til mange borgere i et stort område i forbindelse med, at der er fundet colibakterier i deres drikkevand. Derfor opfordres borgere stærkt til at koge drikkevandet.