25. okt. 2020 - 0:22

Tilbageblik: Rydningen af ungdomshusetUngdomshuset var centrum for unge med tilknytning til den yderste venstrefløj. Rydningen startede den 1. marts 2007, det startede, hvad der senere er blevet kaldt gadekampe.

Ungdomshuset, også kaldet Ungeren lå på Jagtvej 69 på Nørrebro. Ungeren var centrum for en gruppe unge med tilknytning til den yderste venstrefløj og det autonome miljø.

Annonce

Fra år 2000 til 2006 var der en kamp om, hvem der skulle have Ungdomshuset, indtil sagen til sidst blev afgjort i Østre Landsret. Sagen endte med en overrækning af ejendomsretten til Faderhuset. Herefter tilbyder Fonden Jagtvej 69 fem millioner kroner for ejendommen, men Faderhuset afslår tilbuddet.

De unge begynder derefter at gøre brug af andre midler i form af demonstrationer og barrikadebygning.

”Rydningen bliver aldrig tilgivet”

Rydningen af Ungdomshuset endte ud i voldsomme uroligheder, der varede over flere dage og spredte sig over hele Europa.

I forbindelse med rydningen af Ungdomshuset, mødte flere tusind demonstranter op til demonstration imod en nedrivning af Ungdomshuset. Brosten, flasker, krysantemumbomber og alt andet der kunne kastet, blev kastet mod politiet over de dage lange demonstrationer i Københavns gader.

De unge demonstranter lavede barrikader af alt de kunne få fat i, primært containere og cykler. Flere af barrikaderne blev andtændt, som gjorde det stortset umuligt for politiet at trænge igennem. Flammerne blev så høje at de fik fat i el-ledningerne, det resulterede i alt strømmen på Nørrebrogade gik.

Annonce

”Pressen er ikke velkommen, husk at passe på hinanden, tal ikke med politiet og riv så de fucking brosten op”

Adskillige butiksruder blev smadret over hele Nørrebro og politiet måtte låne biler fra både Sverige og Tyskland. Udover lånene af politibilerne fra udlandet, måtte der tilkaldes politi fra alle politikredse i landet for at stoppe de mange sure demonstranter.

De voldsomme uroligheder var skyld i mere end 700 anholdelser. Flere aviser beskrev demonstrationerne som gadekampe og gadekrig.   ANDRE LÆSER OGSÅ

VI ANBEFALER