12. jun. 2022 - 10:31

Thailand tillader cannabis: Du kan ryge på ferien – men pas på!En ferie i Thailand er for langt de fleste mennesker en dejlig oplevelse. Og nu kan der være endnu en grund til at tage til det populære ferieland.

Torsdag vedtog det thailandske parlament at tillade dyrkningen af cannabis til eget forbrug – og dermed reelt rygningen af det, som nogle kalder den sjove tobak, fordi den ligesom alkohol skaber en rus.

Thailand blev med legaliseringen af cannabis det første asiatiske land, der tillader dyrkning og besiddelse af cannabis.

“Regeringen siger, at den tillader besiddelse af cannabis af medicinske årsager. Men reelt er det jo, fordi man kan ryge det. Nu kan jeg åbent sige, at jeg ryger cannabis. Tidligere var jeg nødt til at holde det skjult, fordi cannabis blev anset for at være på linje med narko,” siger en kunde på en café, 24-årige Rittipong Bakchul, til det amerikanske nyhedsbureau AP.

Danske feriegæster kan altså også i praksis risikofrit tage sig en joint. Men der er visse usikkerheder i loven.

Her står der, at man må besidde cannabis til eget forbrug. Men hvor meget er det så?

“På det punkt er loven uklar. Og der står heller ikke noget om i loven, hvor meget man må indtage, førend man for eksempel ikke kan føre bil i påvirket tilstand. Det kan være nogle fejl fra regeringens side, fordi de ville skynde sig med at gennemføre loven, fordi den er populær. Men det kan give nogle problemer i forhold til retsvæsenet for brugerne,” siger professor Sarana Sommano fra universitet i byen Chiang Mai til AP.

Cannabis er i modsætning til tobak – og i øvrigt også narkotika og alkohol – ikke fysisk vanedannende. Brugen af cannabis kan dog være psykisk vanedannende. Og det er ikke uden risiko at indtage cannabis. Det kan i værste fald føre til psykoser og sindssygdomme som paranoid skizofreni.

Endelig ophober cannabis sig i kroppen i længere tid end for eksempel alkohol. Det kan påvirke evnen til at føre bil på forsvarlig vis.

Men omvendt kan brugen af medicinsk cannabis lindre visse sygdomme. Bl.a. derfor har Folketinget tilladt brug af medicinsk cannabis udskrevet af læger her i landet.

I Thailand er det stadig forbudt for private at sælge cannabis til andre. Og nogle politikere gør opmærksom på, at der skal laves klare love om, hvordan og hvem der fremover kan og må sælge cannabis.

Foruden Thailand er brug af cannabis til eget forbrug lovligt i Canada, Sydafrika, Georgien, Malta, Mexico, Uruguay og visse amerikanske stater. I Holland er brug af cannabis tilladt i dertil indrettede coffeeshops.

I en lang række lande er brugen af cannabis i princippet ulovlig – men tolereret.

Cannabis er nu tilladt i Thailand, men det er stadig ulovligt i Danmark. Billedet her er fra en politiaktion i Roskilde.
Cannabis er nu tilladt i Thailand, men det er stadig ulovligt i Danmark. Billedet her er fra en politiaktion i Roskilde.