Indholdet af metan i Østersøen i vandet omkring lækkende på de to Nord Stream-ledninger er 1.000 gange højere end det normale niveau. Det viser prøver taget af vandet af forskningsfartøjet Skagerak, oplyser svenske Radio Ekot.
Det skriver Ritzaus Bureau.
Den 26. september i år blev Nord Stream 1- og Nord Stream 2-lednigerne kraftigt beskadiget, så der efterfølgende skete læk af hundrede af millioner kubikmeter gas.
Lækagerne på Nord Stream 2 skete omkring 20 kilometer syd for Dueodde på Bornholm, mens lækagerne på Nord Stream 1 opstod med seks kilometers mellemrum halvvejs mellem Bornholm og Karlskrona.
Ifølge myndighederne er der tale om bevidste handlingerne, der er opstået ved sprængninger.
Torsdag er det så meldt ud, at analyser af vandet omkring lækagerne, der er foretaget af det svenske forskningsfartøj, viser et metanindhold på cirka 1.000 gange højere end det normale.
SE OGSÅ: DRABET I VEJLE: NU ER OFFER IDENTIFICERET – TO FREMSTILLES I GRUNDLOVSFORHØR
Gasudslippet fra Nord Stream-ledningerne er et af de største enkeltudslip af metan nogensinde.
Torsdag har også det svenskesikkerhedspoliti været ude at fortælle, at mistanken om, at der er sket grov sabotage, er styrket.
‘Säpo kan efter en gerningsstedsundersøgelse konstatere, at der har været detonationer ved Nord Stream 1 og 2 i den svenske økonomiske zone, som har medført omfattende skader på gasledningerne,’ skriver sikkerhedstjenesten ifølge TT og tilføjer:
‘Gerningsstedsundersøgelsen har styrket mistanken om grov sabotage.’