08. feb. 2022 - 19:11

Stor politiaktion: 25 millioner cigaretter beslaglagt og seks personer anholdtSeks personer blev tirsdag formiddag anholdt i en stor og koordineret politiaktion, hvor man slog til på 16 forskellige adresser i Midt- og Østjylland. Heriblandt en landejendom i Aulum, hvor der blev produceret store mængder af illegale cigaretter.

Det skriver Østjyllands Politi i en pressemeddelelse tirsdag.

Det er et samarbejde mellem National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), Midt – og Vestjyllands Politi, Østjyllands Politi, Skattestyrelsen og Toldstyrelsen, at den store anholdelses- og ransagningsaktion på de 16 adresser blev gennemført tirsdag

Forud for aktionen har NSK gennemført en længerevarende efterforskning, hvor man blandt andet har afdækket ejendommen ved Aulum, hvor der blev produceret store mængder af illegale cigaretter. Cigaretter, som efterfølgende er blevet solgt videre til en større kundekreds via diverse bagmænd, som har arbejdet ud fra adresser i området omkring Aarhus.

– Vores efterforskning har afdækket en ganske omfattende produktion og distribution af illegale cigaretter, og på den baggrund bliver der rejst sigtelse for afgiftsunddragelse på mindst 150 millioner kroner, siger ledende politiinspektør i NSK Vest, Michael Kjeldgaard.

Seks anholdte og 25 millioner beslaglagte cigaretter

Fem af de anholdte er danske mænd i alderen 42 til 57 år, mens en 46-årig kvinde også er blevet anholdt. De anholdte betragtes af politiet som bagmænd, som alle har relation til det kriminelle miljø i Aarhus.

Man har i forbindelse med ransagningerne beslaglagt omkring 25 millioner illegale cigaretter og ca. 13 tons forarbejdet tobak, som omregnet svarer til en produktion af yderligere 13 millioner illegale cigaretter.

På landejendommen i Aulum har man fundet store mængder af professionelt cigaretproduktionsudstyr, som er blevet beslaglagt. Man har også beslaglagt betydelige værdier hos de anholdte. Værdier, som mistænkes at være købt for midler opnået ved kriminalitet.

– Organiseret kriminelle er aktive på mange forskellige kriminalitetsområder. Illegal produktion af cigaretter med henblik på salg er både til skade for de virksomheder, der fuldt lovligt producerer og sælger cigarretter, og for Statskassen, der går glip af mange millioner i punktafgifter, der kunne være anvendt til gavn for hele samfundet, siger Michael Kjeldgaard.

Fem af de seks anholdte vil blive fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Aarhus onsdag klokken 09:30.

De er sigtet for overtrædelse af straffelovens § 289, stk. 1, som handler om skatte-, moms-, og toldsvig og kan give op til otte års fængsel.ANDRE LÆSER OGSÅ