07. dec. 2023 - 8:43

Stor mængde hjorte bliver skambidt af hundeI en skov ved Hammel Vandværk i Østjylland fik Dyrenes Beskyttelse en anmeldelse om, at to løse hunde skambed et rålam. Da skytten ankom til stedet, var hundene i gang med at spise af det endnu levende rålam

Dyrenes Vagtcentral 1812 har indtil december i år modtaget 21 opkald om sager, hvor hjorte er blevet skambidt af hunde. Sidste år endte tallet på 37, og sagerne er fordelt over hele landet.

Over de seneste fire år har rålam og kalve fra kronvildt tegnet sig for en fjerdedel af det samlede antal bidsager mod hjorte.

På baggrund af de tal opfordrer Dyrenes Beskyttelse nu hundeejere i området med hjortebestande til at holde ekstra godt styr på deres hunde.

”Selv meget velopdragne og trænede hunde kan ikke modstå fristelsen, hvis de pludselig får øje på en løbende hjort eller hare. Det er hundeejerens ansvar at holde sin hund i snor og forhindre de tilfælde, som vi hvert år ser med hjorte og andre vilde dyr, der bliver skambidt af hunde,” siger Peter Gravlund Nielsen, biolog og projektleder i dyreværnsafdelingen hos Dyrenes Beskyttelse.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Rålam bidt af hund. Foto: Dyrenes Beskyttelse

SE OGSÅ: KVINDE STUKKET NED MED KNIV

Når vagtcentralen får et anmeldelse om skambid af hjorte, er det et beredskab af frivillige dyrereddere og skytter, der rykker ud.

Dyrenes Beskyttelse skriver i en pressemeddelelse, at det i mange tilfælde er nødvendigt at aflive den skambidte hjort.

I november i år rykkede en skytte ud til en anmeldelse i en skov ved Hammel Vandværk i Østjylland, hvor to løse hunde skambed et rålam.

Da skytten ankom til stedet, var hundene i gang med at spise at det levende rålam.

”Vores skytte var rystet over episoden, og lammet var så skadet, at der ikke var andet at gøre end at nødaflive det. Det stod ikke til at redde, og derfor måtte vi afslutte lammets lidelser,” fortæller skyttekoordinator Rolf Nordentoft.

BLOMSTER, BAMSER OG LYS TÆNDT FOR DRÆBT 4-ÅRIG PIGE

Ifølge naturbeskyttelsesloven skal en hund være i snor – medmindre der er lokale undtagelsesbestemmelser.

Under alle omstændigheder skal hunden føres af en person, som har fuldt herredømme over den.

”Det er vigtigt at holde sin hund i snor, når man går tur, hvor der også lever hjorte. Det fremgår som regel tydeligt af skiltningen, om man skal have sin hund i snor,” understreger Peter Gravlund Nielsen.