Stoffet er mere populært end kokain: Nu vil regeringen handle

En informationskampagne om opioider målrettet unge er en del af regeringens længe ventede opioid-udspil.

Regeringen vil oplyse og advare børn og unge om opioider på sociale medier med en ny informationskampagne.

Konkret skal kampagnen målrettes dem, der har en adfærd på sociale medier, hvor det tyder på, at de enten har en interesse i stoffer eller er i risiko for at blive eksponeret for det.

Kampagnen er en del af et længe ventet udspil mod unges stigende misbrug af opioidpiller, som præsenteres mandag klokken 13.30.

Håbet er, at kampagnen kan være med til at vende udviklingen i antallet af unge, der tager opioider, lyder det fra indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V).

– Vi ser desværre tegn på, at et stigende antal unge tager opioidpiller, og vi hører, at mange tror, at de er ufarlige. Det er dybt problematisk, for man leger virkelig med ilden, hvis man begynder at eksperimentere med opioider, siger hun.

De seneste år er der flere og flere unge, der tager og bliver afhængige af opioider.

En ny undersøgelse fra Rockwool Fonden viser, at bortset fra hash er opioider det stof, som flest unge mellem 15 og 19 år har erfaring med. Og de seneste 12 måneder har fire procent af aldersgruppen taget opioider.

Stoffet er dermed blevet mere populært blandt unge end for eksempel kokain.

Derfor vil regeringen også oplyse forældre og andre voksne tæt på børnene og de unge gennem kampagner med fokus på skadevirkningen ved opioider, og hvordan man involverer sig som voksen.

Regeringen lægger også op til, at det skal ske i foreningslivet.

– Det er oplagt, at man ude i for eksempel fodbold- og håndboldklubberne klæder medarbejdere og frivillige bedre på til at kunne opfange signaler på misbrug blandt de unge, så de kan reagere og ved mere om, hvilke muligheder de har for at hjælpe, lyder det fra Sophie Løhde.

Desuden vil regeringen målrette en indsats mod unge festivaldeltagere og i civilsamfundsorganisationer, der har yngre medlemmer.

Opioider er det mest dødelige rusmiddel i Danmark, blandt andet fordi det dæmper brugerens åndedrætscenter. Det betyder, at der er en risiko for, at man stopper med at trække vejret.

I 2021 døde 117 personer af en formodet forgiftning af opioider, mens det for kokain og amfetamin sammenlagt var 16 personer.

En ældre mand er blevet påkørt i en kabinescooter, da en bilist ikke har holdt tilbage for rødt. Der var kommet meldinger om, at manden var kommet alvorligt til skade og derfor blev en ambulance også kaldt ud til ulykkesstedet.