Spritnye detaljer: Politiet i kæmpe brøler ved Emilie Mengs dødssted

Her sidder den 33-årige Philip Westh

En politiansat gik ind bag hegn og bar ikke sikkerhedsudstyr, da han undersøgte pose med dræbt piges ejendele

Der blev begået en “meget stor og klar fejl”, da politiet i 2016 fandt den Netto-pose i Regnemarks Bakke, hvori flere af dræbte Emilie Mengs ejendele lå i.

En politiansat valgte nemlig at gå ind bag en indhegning for at undersøge indholdet af en plastikpose i området, selv om han ikke bar det korrekte sikkerhedsudstyr.

Det fortæller en hundefører fra politiet mandag i Retten i Næstved.

– Han (en kollega, red.) havde bare af uransagelige årsager valgt at forcere det her hegn uden nogen for beskyttelse, at gå hen til posen og undersøge indholdet af posen og så tage den med, siger hundeføreren.

Hundeføreren var med til at undersøge det sted i Regnemarks Bakke nær Borup på Sjælland, hvor liget af den 17-årige, som var forsvundet i juli 2016, blev fundet juleaftensdag samme år.

Den følgende dag var de mødt op ved daggry for at undersøge stedet nærmere og indsamle eventuelle beviser.

Hundeføreren havde ansvaret for at koordinere indsatsen med de øvrige hundeførere på stedet og havde netop gået en besigtigelsestur i området, da han gik retur til sin bil for at hente det udstyr, de skulle bruge for at undersøge mulige beviser korrekt.

På turen havde han og to kolleger blandt andet fået øje på en gul Netto-pose, som lå i naturen i kasteafstand fra grusstien, de stod på.

Mens hundeføreren hentede grej, hørte han den ene kollega udbryde: “Det har du simpelthen ikke gjort”. Den anden kollega havde angiveligt forsvaret sin handling med, at han troede, posen var skrald, og at han ville have den væk med det samme.

Selv om der ifølge hundeføreren ikke dengang var klare retningslinjer for, hvordan beviserne skulle undersøges på findestedet, var det alligevel kutyme med en helt anden fremgangsmåde.

– Normalt vil man være iført beskyttelsesdragter og så tage posen, komme den ned i en stor DNA-pose, forsegle den og køre den direkte til retsgenetisk afdeling. Det ville være den normale procedure, siger hundeføreren mandag i retten.

I posen lå blandt andet noget af det tøj, som dræbte Emilie Meng havde på, da hun forsvandt natten til den 10. juli 2016, hvor hun gik fra Korsør Station.

Forsvarsadvokat Karina Skou vil have hundeføreren til at forklare, hvorfor det er vigtigt at have sikkerhedsudstyret på.

– Hvis man ikke har den nødvendige gerningsstedsdisciplin, risikerer man at kontaminere og rykke på spor, siger hundeføreren.

Hundeføreren kan i retten heller ikke sige, om den dræbte piges bukser eksempelvis vendte på vrangen, inden kollegaen tog posen. Eller om det var kollegaen, som fik dem vendt.

Bukserne er vigtige, fordi anklagemyndigheden mener, at en i dag 33-årig mands DNA er at finde på dem. Politiet har fået hjælp til at undersøge bukserne, og ved at bruge en anden metode til at undersøge DNA, end der normalt bruges i retsgenetikken, er der fundet et match med den tiltalte.

Omstændighederne ved det er ikke foldet ud i retten endnu.

Den 33-årige mand nægter at have noget med sagen at gøre. Han er også tiltalt for et overfald på en 15-årig pige i 2022, hvilket han nægter sig skyldig i, mens han erkender noget angående bortførsel og overgreb på en 13-årig pige i 2023.

Der ventes dom i sagen den 28. juni.

Presse-fotos.dk har kort efter retssagen begyndelse besluttet, at nævne den 33-årige tiltalte Philip Westh ved navn. Det sker blandt andet på baggrund af flere nytilkomne oplysninger samt et ophævet navneforbud. Læs mere om årsagerne her.