I den seneste tid har politiet advaret mod falske QR-koder ved ladestandere, som narrer penge fra uvidne elbil-ejere. I torsdags fik en kvindelig bilist sig en ubehagelig overraskelse, da hun ville betale for ladningen af sin bil
Da en kvindelig bilist torsdag skulle oplade sin bil ved en af de velkendte ladestandere, fik hun sig noget af en chok, efter hun troede hun havde betalt.
På ladestanderen sad der en QR-kode som kvinden indlæste, noget der efterfølgende gjorde hendes bank kontaktede hende. Det beretter Vejle Amts Folkeblad i en artikel.
Kvindens bank kunne informere hende om, at der var sket en række transaktioner, der ifølge dem ikke så normale ud. Derfor stoppede de overførslerne.
Det har fået Midt- og Vestjyllands Politi til at sende en advarsel ud om, at man skal være ekstra opmærksom når man ser en QR-kode på ladestandere i hele landet – især, hvis QR-koden er klæbet på.
Et landsdækkende problem
DR kunne i juni berette om, at svindlere ved ladestandere har lokket kreditkortoplysninger fra over 4000 personer, ved hjælp af de falske QR-koder. Også dengang var politiet ude at advare mod svindlen.
“Det kan gå rigtig galt, hvis man scanner en falsk QR-kode. I det her tilfælde virker det helt oplagt, at man skal indtaste sine kortoplysninger for at betale for en opladning, men i virkeligheden afleverer man oplysningerne til kriminelle,” siger Michael Lichtenstein, vicepolitiinspektør ved Fyns Politi, til DR.
Meldingen fra vicepolitiinspektøren lyder på, at man skal være særligt varsom, hvis man bliver bedt om kreditkortoplysninger efter brug af ladestandere.
Over 4000 ofre
Da Jonas Engberg Jørgensen en dag skulle oplade sin elbil ved sit arbejde ved Christianshavn, blev han straks mistænksom.
DR, der har talt med ham, oplyser at der på ladestanderen sad en QR-kode med teksten ‘ SCAN & PAY’, hvilket han studsede over.
Til dagligt arbejder Jonas Engberg Jørgensen som DevOps Engineer hos IT-firmaet beo.io, derfor gav han sig også til at undersøge den mistænksomme QR-kode nærmere.
“Jeg fandt frem til den side, hvor kreditoplysningerne ender og kunne se, at flere tusinde var blevet snydt,” fortæller Jonas Engberg Jørgensen.
DR beskriver, at han kan se, at der allerede var blevet svindlet over 4000 personer. De fleste af ofrene kommer fra Danmark, men også folk fra Norge, Sverige, Portugal og Australien er blevet ramt.
Hvis man finder ud af, at man har indtastet sine kreditkortoplysninger på en svindel-side via en af de velkendte ladestandere, skal man straks kontakte sin bank.