Slotsruin i fare for at styrte sammen

Gurre slotsruin

Gurre slotruin som er beliggende mellem Tikøb og Helsingør, er lige nu i gang med at blive renoveret, efter fare for at murene styrter sammen.

Ruinen er godt besøgt året rundt, og derfor er det besluttet at slottet skal renoveres, så man bibeholder de eksisterende murer som står tilbage.

Slottets tårn blev bygget i det 12. århundrede, og fire andre tårne og en omkransningsmur som lige nu er den som er ved at blive støttet op, blev bygget 1350’erne af Kong Valdemar atterdag.

(Artiklen forsætter under billedet)

I 1375 døde Valdemar Atterdag på slottet og lige siden har en hav af skrøner og historier været en stor del af slottets identitet.

En af sagnene som mange har forsøgt at få be eller afkræftet er at på Valdemar atterdags dødsleje så skulle han have udtalt at ‘Hvis Gud i Himlen vil lade mig have Vordingborg og Gurre, så vil jeg lade ham have Himlen’.

Den udtale skulle have givet Valdemar Atterdag en forbandelse med i døden, som nu betød at han som straf hver evig eneste nat skulle ride hvileløst med hunde og heste mellem Vordingborg slot og Gurre slot.

Nogle mener at man har hørt heste og hunde omkring midnatstid ved Gurreslotsruin, men er dette nu også Valdemar?

Læs mere om slottet her: Sagnet om Gurre