![](https://presse-fotos.dk/wp-content/uploads/2021/09/herskind-1024x768.jpg)
Det er nok de færreste, der ikke, på et eller andet tidspunkt i deres folkeskoletid, har forstyrret undervisningen, været med til at drille andre eller gjort noget tredje, de ikke måtte.
Det er nok også de færreste, som ikke kan huske, at de på et eller andet tidspunkt har fået en god gammeldags skideballe af en lærer eller pædagog.
Men det skal være slut med at få skæld ud nu. I hvert fald på Herskindskolen i Østjylland, som vil være den første skole i Danmark, der er “certificeret skældud fri”.
Det betyder, at eleverne på skolen ikke længere skal have skæld ud, men i stedet mødes med nysgerrighed fra lærerne og pædagogerne på skolen, hvis eleverne overtræder skolens regler, og gør noget de ikke må.
“Hvis en elev slår en anden i hovedet med en skovl, så skal læreren selvfølgelig stoppe ulykken. Og så skal vi ellers være nysgerrige på hvorfor en elev slår en anden elev med en skovl. Men at stå og skælde ud, det gør ikke noget godt for den elev, der har slået med spaden,” siger skolelederen på Herskindskolen, Kasper Jensen.
Hvad nu hvis det ikke stopper og eleven fortsætter?
“Hvis eleven fortsætter med at slå den anden, så må man blive nysgerrig på hvorfor det gentager sig, og man vil tale med eleven, om hvad der var på spil i situationen. Man vil typisk også indgå i dialog med forældrene, om hvorfor det sker,” siger skolelederen.
Kasper Jensen mener ikke, at børn i det hele taget skal skældes ud.
“Jeg kan ikke komme på en eneste situation, hvor det er på sin plads at give skæld ud. Når lærere og andre voksne kommer til at skælde ud, så er det jo fordi, man er i sine følelser vold. Sådan en god gammeldags skideballe er aldrig en god idé,” siger skolelederen.
Skolelederen på Herskindskolen, Kasper Jensen mener ikke, at lærere har ret til at skælde elever ud. Han er faktisk lodret uenig.
Skulle det dog ske, at der er en lærer på skolen, som alligevel kommer til at skælde en elev ud, så skal den pågældende lærer bare undskylde til eleven. Det forklarer viceskoleleder på Herskindskolen, Rikke Wenneberg Pold til fagbladet Folkeskolen.dk.
Det er Kasper Jensen enig med sin viceskoleleder i.
“Det gør børnene trygge, hvis de har oplevet en situation, hvor de har fået skæld ud, hvis læreren vedkender, at man har lavet en fejl,” siger han.
![](https://presse-fotos.dk/wp-content/uploads/2021/09/herskind2-1024x768.jpg)
Bliver man fyret, hvis man skælder ud på eleverne på din skole?
“Det er ikke sådan, at man bliver fyret, fordi man kommer til at skælde ud på eleverne én gang.”
Hvad nu hvis man kommer til at gøre det flere gange?
“Det synes jeg ikke, man skal. Hvis det er noget, der sker gentagende gange, så er det klart, at jeg som leder af en skole, der har som mål at minimere skældud, er nødt til at tage en alvorlig samtale med den pågældende lærer.”
Er du ikke bange for, at børnene kommer til at blive curlingbørn, som lever i en boble, hvor de aldrig har fået skældud før, og når de så kommer ud på arbejdsmarkedet, så kan de slet ikke klare mosten?
“Det er jeg helt uforstående overfor, hvordan man kan mene. Jeg tror, vi får robuste børn ved at møde dem, der hvor de gerne vil mødes. At sige at børn skal mødes med skæld ud, det forstår jeg ikke.”