Sexisme i musikbranchen: Nyt tiltag skal bekæmpe problemerne

Illustrationsfoto.

En anonym vidnesbyrdsindsamling skal belyse udfordringer med sexisme og fremme strukturel forandring i musikbranchen.

Nu har udøvende musikere og andre ansatte i musikbranchen mulighed for anonymt at dele deres oplevelser med sexisme i branchen.

En vidnesbyrsindsamling skal nemlig være med til at bekæmpe udfordringer med sexisme.

Det skriver videnscentret for køn og ligestilling Kvinfo onsdag i en pressemeddelelse ifølge Ritzau.

Vidnesbyrdene har til hensigt at hjælpe med at udvikle fælles tiltag og løsninger.

Musikeren Pernille Rosendahl er en del af advisory board, og hun understreger vigtigheden af at bringe de personlige historier fremfor at skabe en mere inkluderende branche.

‘Det er selvfølgelig hård kost at skulle lytte til vidnesbyrd, men jeg tror, det er vigtigt, at vi kan tåle at blive i ubehaget lidt endnu. Der er utrolig meget viden at hente i de historier, der bunder i levet liv i musikbranchen, og kun med viden har vi et sagligt grundlag for at komme videre,’ siger Pernille Rosendahl i pressemeddelelsen.

Tidligere på året stillede Pernille Rosendahl sig frem og fortalte om sine oplevelser i DR-dokumentaren Sexisme i musikbranchen.

Udover Pernille Rosendahl fortalte en lang række primært kvindelige musikere også, at de blev vurderet på overfladiske ting fremfor deres musikalske evner.

Flere kvinder berettede således om direkte grænseoverskridende adfærd fra mandlige kollegaer eller ledere.

Fokus på strukturel sexisme

Med projektet ønsker man dog ikke at udpege syndebukke, men i stedet at afkode underliggende strukturerer.

‘Vi kommer til at have fokus på den strukturelle sexisme, ikke på enkeltpersoner,’ siger Henriette Laursen, direktør i Kvinfo, i pressemeddelelsen.

Vidnesbyrdsindsamlingen vil finde sted i oktober og november, hvorefter der vil blive udgivet en delrapport. Rapporten vil indeholde såkaldte analyse-, strategi- og udviklingslabs.

Afslutningsvis bliver en rapport med indeholdende initiativer udgivet, som musikbranchen forpligter sig til at overholde.

Projektet er blevet tildelt navnet Lyden af mod og bliver støttet af Tuborgfondet.

Et nyt bureau har set dagens lys, og de har gjort det til deres mærkesag udelukkende at repræsentere kvindelige kunstnere.

ONP.