Sådan undgår du at blive bestjålet – fire gode råd

Julen er hjerternes fest, men de langfingrede lomme- og tasketyve har også travlt i julen.

Her får du fire af politiets nemme og gode råd til, hvordan du gør det sværere for tyvene at bestjæle dig:

• Hold en taske lukket og under konstant opsyn under indkøb, eller gå med den på armen i stedet for at anbringe den f.eks. i en indkøbsvogn


• Gå ikke med din pung i baglommen eller en yderlomme på overtøjet. Anbring pungen i f.eks. en inderlomme på jakken eller en forlomme i bukserne.


• Undgå store pengebeløb i din pung eller taske. Brug betalingskort, og tag kun de betalings- og hævekort med, som du skal bruge.


• Skjul indtastning af PIN-koden, når du bruger dit betalingskort. Hold hånden for eller stil dig tæt op ad kortterminalen, så PIN-koden ikke kan aflures. Uden afluret PIN-kode er et betalingskort intet værd for en tyv.

Med baggrund i mange af anmeldelserne kan politiet se, at tyvene bruger forskellige metoder, når de vil give sig selv mulighed for at stjæle noget.

Et skub i trængslen på steder med mange mennesker bliver ofte udnyttet til at stjæle en pung fra en taske eller en lomme, når offerets fokus er rettet mod skubberiet.

I supermarkeder bruger tyvene ofte afledende spørgsmål eller beder andre kunder om hjælp på forskellig vis, så en kunde i supermarkedet enten forlader sin taske i indkøbsvognen eller har sin fokus rettet mod at hjælpe nogen. Disse få sekunders uopmærksomhed udnytter tyven eller en medsammensvoren til at stjæle.

Hvis et tyveri opdages under udførelsen, kan hjælp tilkaldes f.eks. ved at råbe op, så andre tilstedeværende bliver opmærksomme og kan komme til hjælp, ligesom tililende kan foretage vigtige observationer i forhold til mistænkte.

Et tyveri eller forsøg herpå anmeldes til politiet i den politikreds, hvor tyveriet er foregået.