Russisk monument på Bornholm udsat for hærværk

Der er blevet begået hærværk mod et monument på Allinge Kirkegård på Bornholm, som ærer de sovjetiske soldater, som ligger begravet på kirkegården.

Det oplyser TV2 Bornholm.

Skriften på monumentet er søndag blevet ændret fra ‘Evig berømmelse for de russiske helte, som ofrede livet i kampen mod tyske okkupanter’ til ‘Evig berømmelse for de ukrainske helte, som ofrede livet i kampen mod russiske okkupanter’.

Ændringerne var lavet med farverne gul og blå, som repræsenterer det ukrainske flag.

Bornholms Politi undersøger omstændighederne og har på nuværende ikke yderligere til sagen, oplyser politiet i døgnrapporten mandag.

9. maj er den russiske ‘sejrsdag’

I Rusland betegnes den 9. maj som en ‘sejrsdag’, og den russiske kirkegård i Allinge på Bornholm har været et af de steder i Danmark, hvor denne dag er blevet markeret.

Dagen er speciel for russerne, fordi den markerer den dag, hvor sovjetiske soldater endeligt besejrede det daværende Nazityskland under 2. verdenskrig.

I Rusland er dagen en stor begivenhed, som bliver markeret overalt i landet og med militærparader på Den Røde Plads i Moskva.

Russiske repræsentanter har førhen hædret de faldne sovjetiske soldater ved at lægge en blomsterkrans ved monumentet den 9. maj.

Det er dog endnu uvist, om en sådan ceremoni vil finde sted i år.

Til DR har den russiske ambassade oplyst, at det er uafklaret.